Wat doet pikante voeding met je lichaam?
Pikant eten: voor sommigen is het een lust, voor anderen een uitdaging. Maar hoe gaat ons lichaam om met die pittige stoffen? En klopt het dat pikant eten helpt om af te vallen? Onze HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters legt uit wat er precies gebeurt wanneer we iets pikants eten.
Hete kruiden bevatten meerdere chemische stoffen die je mond in brand doen staan. Zo zitten er capsaïcinoïden in paprika en pepers of piperine in zwarte peper. Ook in mosterd en radijzen zitten er pikante stoffen. Al die stoffen zorgen voor hetzelfde effect: wanneer je een hap neemt, activeren ze de TRPV1-receptoren. “Die eiwitten bevinden zich op de oppervlakte van je smaakpapillen”, vertelt Martijn. “Ze dienen niet om de stofjes in pikant eten te detecteren, hun doel is wél om warmte waar te nemen. Dat die receptoren geactiveerd worden bij pikant eten en een signaal naar je hersenen sturen, gebeurt dus per ongeluk. Daardoor krijg je een warm gevoel in je mond.”
Hitte zoekt een uitweg
Dat is dus hoe je mond reageert op die ‘hittegolf’, maar ook de rest van je lichaam reageert op pikante prikkels. “De vezels in je neus worden geactiveerd door de hitte, waardoor je ogen beginnen te tranen. Ook je bloedsomloop zal verhogen, waardoor je stofwisseling een duwtje in de rug krijgt en je begint te zweten. Verder start je lichaam met de aanmaak van de natuurlijke pijnstiller ‘endorfine’. Kortom: alles wordt in het werk gesteld om dat hete stofje zo snel mogelijk uit je lichaam weg te krijgen. Via vocht van tranen of zweet probeert de hitte een uitweg te vinden.”
Het eten van rode peper kan wel degelijk helpen bij gewichtsverlies, maar de invloed verdwijnt wanneer je vaker pikant eet.
Boost voor het metabolisme?
Maar als ons lichaam zo in de verdediging schiet tegen gepeperde indringers, is pikant eten dan wel een goed idee? En als het je metabolisme een boost geeft, helpen die pikante stofjes dan om af te vallen zoals sommigen beweren? “Uit studies blijkt alvast dat die pikante stoffen geen kwaad kunnen”, vervolgt Martijn. “Er zijn een aantal wetenschappelijke studies die zelfs wijzen op een positief effect. Al gaat het hier ook vaak over het toedienen van de werkzame stofjes via supplementen.”
Zo zou het eten van rode peper helpen bij gewichtsverlies door onder andere het verbruik van energie te stimuleren en het hongergevoel te onderdrukken. Deze invloed op het hongergevoel verdwijnt daarentegen wel wanneer de persoon in kwestie vaker pikant gaat eten. Ook de algemene gezondheid lijkt erop vooruit te gaan. Martijn vult aan: “Pikant eten biedt zeker een natuurlijke helpende hand bij gewichtsbehoud- en verlies, maar er zijn natuurlijk veel processen die daarbij een rol spelen. Je zal niet ineens kilo’s verliezen door alleen maar pikant eten. Het is altijd een en-enverhaal.”
Leren eten
En wat doe je als je niet zo goed tegen dat pikant eten kan? Kan je je tong trainen om ‘vurige’ smaken te appreciëren? “Nee”, antwoordt Martijn. “Het is helaas een mythe dat je tong steeds toleranter wordt voor pittige specerijen als je ze vaker eet. Op korte tijd kan de waargenomen warmte van hetzelfde voedsel wel afnemen, maar dat is maar tijdelijk. Zodra de kust weer veilig is, komen de gevoelige TRPV1-receptoren opnieuw tevoorschijn en wordt het tolerantieniveau hetzelfde. Maar geen nood, zolang je niet te kwistig omspringt met het pepervat, zal regelmatig pikant eten je tong nooit beschadigen.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
-
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
De prijs van de garnalen swingt dit voorjaar zo de pan uit, dat horeca-uitbaters zich al in februari openlijk zorgen maakten over klassieke gerechten zoals tomaat-garnaal en garnaalkroketten. Hoe zit het nu met de beschikbaarheid van grijze noordzeegarnalen en met de prijs in de winkel en op menukaarten? Welke alternatieven zijn er en zal de situatie snel beteren? We passeerden langs drie Belgische horecazaken voor meer uitleg. “Voor het eerst werken we met een dagprijs”. -
Waarom zijn rode paprika's duurder dan groene? En waarom is dat niet in alle supermarkten het geval?
Paprika’s zijn gezond, veelzijdig én geven een kleurrijke toets aan ieder gerecht. Maar wie de paprika’s handmatig weegt in sommige supermarkten ziet vaak een prijsverschil tussen de groene, oranje, gele en rode op het prijsstickertje verschijnen. Hoe komt dat? Waarom betalen we niet in elke supermarkt evenveel voor één variant? Tom Vermeiren van Papriverm legt uit. -
-
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
-
Mijnenergie
Uitsteltermijn plaatsing digitale meter bijna ten einde: is vrees voor factuurshock terecht?
De uitsteltermijn voor de plaatsing van de digitale meter loopt bijna af. Wie tussen 2009 en 2021 zonnepanelen heeft geïnstalleerd, kan die meter nog tot 31 december van dit jaar tijdelijk weigeren. Veel consumenten vrezen dat het einde van die uitsteltermijn meteen ook een stevige opstoot op de energiefactuur met zich zal meebrengen. Mijnenergie.be ging na of die angst gerechtvaardigd is. -
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
Met het oog op de zomer willen veel mensen lastminute toch nog enkele kilo’s verliezen. “Dankzij kleine, simpele aanpassingen kun je dat op een duurzame manier aanpakken”, verzekert HLN-chef Sandra Bekkari. Maar hoe zet je eenvoudig een lekkere en voedzame maaltijd op tafel waardoor je minder honger hebt tussendoor? “Er zijn géén regels, maar deze vijf principes kunnen je helpen”, tipt Bekkari, die ook twee simpele recepten deelt. -
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
“Met de juiste voeding kan je je immuniteit positief beïnvloeden”, weet diëtiste Hilde De Schuyteneer van de vzw Allergiediëtisten. Welk dieet is volgens haar goed voor je gezondheid? En welke voeding kan je beter vermijden? In dit interview geeft Hilde advies: “Krijgen darmbacteriën te weinig vezels? Dan zullen ze aan de beschermende slijmlaag in je darmen knabbelen.” -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen