Archiefbeeld: boten in de de Senegalese hoofdstad Dakar

Vermoedelijk meer dan 60 migranten en vluchtelingen gestorven voor de kust van Kaapverdië

Wellicht meer dan 60 vluchtelingen en migranten zijn om het leven gekomen voor de kust van Kaapverdië, een eilandengroep ten westen van Afrika. De boot met zo'n 100 mensen aan boord zou vorige maand in Senegal vertrokken zijn richting de Canarische eilanden, maar kapseisde. 38 mensen konden worden gered. De Atlantische zeeroute van West-Afrika naar de Canarische eilanden is een van de gevaarlijkste ter wereld. 

De boot waar naar schatting 101 migranten en vluchtelingen aan boord waren, werd begin deze week voor de kust van Kaapverdië aangetroffen. Daarbij konden 38 mensen worden gered, onder wie vier minderjarigen van 12 tot 16 jaar oud. Zo'n 63 mensen worden nog steeds vermist en zijn vermoedelijk overleden. Dat zegt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Het schip zou op 10 juli vanuit Senegal koers hebben gezet richting Spanje. Dat meldt het Senegalese ministerie van Buitenlandse Zaken. "Ze wilden naar Spanje gaan", zei de neef van twee mensen aan boord. Tien dagen later hebben familieleden van de opvarenden contact opgenomen met de Spaanse migratiebeweging Walking Borders, omdat ze niets meer hadden gehoord van hen. 

Wat het schip heeft doen kapseizen, is nog niet duidelijk. De IOM onderzoekt het incident, maar heeft voorlopig onvoldoende details. De Atlantische zeeroute die populair is bij vluchtelingen en migranten die vanuit West-Afrika naar Europa trekken, is een van de dodelijkste ter wereld. Tussen 2022 en 2023 zouden op deze route zo'n 2.500 migranten en vluchtelingen om het leven zijn gekomen.

BEKIJK - De vluchtelingen worden verzorgd in een tent in de haven:

Videospeler inladen...

Meest gelezen