Google Maps

Nieuw asielcentrum voor vluchtelingen met medische problemen in Strombeek-Bever zoekt personeel

Er komt een nieuw asielcentrum in het vroegere woonzorgcentrum Ascot in Strombeek-Bever bij Grimbergen, ondanks verzet van het gemeentebestuur. De aanwerving van het zorgpersoneel is begonnen. Er zullen binnenkort asielzoekers wonen die bijzondere medische zorgen nodig hebben. In september zit Fedasil samen met de buurtbewoners om de situatie te evalueren.

Het oude woonzorgcentrum Ascot in Strombeek-Bever bij Grimbergen zal binnenkort plaats bieden aan zo'n honderd asielzoekers met zorgnoden. Het asielcentrum is momenteel op zoek naar zorgpersoneel. Toen de plannen voor het nieuwe asielcentrum bekend werden gemaakt in april, kantte het gemeentebestuur zich tegen de plannen. Burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing) betreurt dat het asielcentrum er toch komt, een beslissing die eind juli gemaakt werd door de federale regering.

Burgemeester Laeremans is tegen de komst van het asielcentrum. De federale overheid heeft de uiteindelijke beslissing genomen. "De federale overheid heeft geen vergunning nodig als het om noodopvang gaat", zegt hij. "Als zij het een geschikte plaats vinden, komt het er."

Gemeenschappelijke parktuin

"Het gebouw bevindt zich op een eigendom waar ook een kantoorgebouw en 170 appartementen zijn", zegt burgemeester Laeremans. "Er is een gemeenschappelijke parktuin waar iedereen gebruik van kan maken." Alle bewoners kunnen en mogen dus gebruik maken van de tuin. "Dat zou betekenen dat ook de bewoners van het asielcentrum in de tuin kunnen komen. Dat maakt het moeilijk voor de buurtbewoners." 

Reactie de Moor

Staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) en Fedasil zeggen dat er binnenkort overleg komt met de buurtbewoners. "We hechten veel belang aan overleg met de buurt. Bij een opening van een centrum zijn er altijd info-vergaderingen waar buurtbewoners terechtkunnen met vragen. We begrijpen dat er eerst veel vragen zijn over de nieuwe mensen die er tijdelijk komen wonen. Uiteraard kunnen wij de mensen niet op straat laten staan. Er maatregelen genomen om meer mensen sneller uit de opvang te laten vertrekken. Opvang is er enkel voor wie in een asielprocedure zit."

In Strombeek-Bever is plaats voor een 100-tal personen met een kwetsbaarheid. "Het gaat dan bijvoorbeeld om minder mobiele mensen of mensen in een rolstoel," bevestigt het kabinet van de Moor.

Meest gelezen