© ANP / HAROLD VERSTEEG

Vijf jaar na ongeval waarbij 4 kinderen stierven in Nederland, worden twee bedrijven vervolgd voor “schadelijk” vervoermiddel

Het Openbaar Ministerie in Nederland vervolgt twee bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de productie en verkoop van de Stint. Ook twee leidinggevenden van die bedrijven worden vervolgd. Met het vervoermiddel gebeurde op 20 september 2018 een ernstig ongeval. Daarbij kwamen vier kinderen om het leven, een vijfde kind en een begeleidster raakten zwaargewond. De Stint, een soort elektrisch aangedreven bakfiets, kwam op een spoorwegovergang terecht en werd aangereden door een trein.

De Telegraaf

Volgens het OM is “de Stint een schadelijk product en wisten de verdachten van die schadelijkheden, maar zwegen ze erover.” De verdachten worden daarnaast vervolgd voor valsheid in geschrifte.

Justitie begon een onderzoek naar de Stint toen na het ongeluk in Oss, nabij ’s Hertogenbosch, meerdere meldingen van eerdere incidenten naar voren kwamen. “Hoewel verdachten wisten van diverse gebreken, werd er onvoldoende actie ondernomen en bleef de Stint met die gebreken bij vele kinderdagverblijven in gebruik, met alle risico’s van dien”, aldus het OM donderdag.

Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak voor de rechter zal komen. Het OM laat weten dat recent met de slachtoffers en nabestaanden is gesproken over de aanstaande strafzaak. “Zij vinden het heel belangrijk dat er uitgebreid onderzoek is gedaan en dat de verdachten zich moeten verantwoorden om uitleg te geven over onze bevindingen en beschuldigingen. Ook bijna vijf jaar na het ongeluk is de impact van het ongeluk nog altijd groot.”

Capelle a/d IJssel

Het ongeluk in Oss was helaas niet het enige ongeluk met een Stint. Afgelopen maand was het nog raak in Capelle aan den IJssel. De leidster van een kinderdagverblijf moest uitwijken voor een scootmobiel en belandde, met tien kinderen in het voertuig, in een sloot. Mede door heldhaftig optreden van begeleidsters en omstanders vielen er toen geen slachtoffers.

De Stint werd na het dodelijke ongeval in Oss in 2018 tijdelijk van de weg afgehaald, maar in oktober 2020 werd bekend dat de opvolger van het omstreden vervoersmiddel de openbare weg weer op mocht. Het vervoersmiddel gaat nu door het leven onder de naam BSO-bus.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER