Radio 2

Brand in frietkraam op kermis in Hoeleden geblust dankzij... een pot andalousesaus

Een beginnende brand in een frietkraam op de kermis Hoeleden-Dries in Kortenaken kon geblust worden met dank aan... een pot met andalousesaus. De brand ontstond in de koelkast van het frietkraam. Omdat de onderkant van de pot begon te smelten, kon de druppende saus de brand deels blussen en erger voorkomen.

Maandag is er op de kermis Hoeleden-Dries in Kortenaken een brand ontstaan in een frietkraam. Die was van buitenaf niet meteen zichtbaar, maar toen de eigenaar zijn kraam opende, bleek het er vol te hangen met zwarte rook. Aan de onderkant van één van de koelkasten was een brandje ontstaan. 

Andalousesaus voorkomt erger

"Hoe de brand precies kon ontstaan, moeten nog verder onderzocht worden", vertelt Pieter Boesmans, organisator van de kermis in Hoeleden. "Wel konden we vaststellen dat een pot andalousesaus van 10 liter erger heeft voorkomen. Omdat de pot op de koelkast stond, zorgde het vuur ervoor dat de onderkant werd weggebrand. De saus drupte op de vlammen en kon zo een deel van de brand blussen." Met branddekens kon vervolgens ook de rest van het vuur gedoofd worden.

"We vermoeden dat er een kortsluiting is geweest in de koelkast. Het is een mirakel dat het niet erger was", klinkt het bij de organisatie. "Voor hetzelfde geld stond er geen andalousesaus of kwamen we een halfuurtje later. Dan hadden we de festiviteiten misschien zelfs moeten stopzetten, en dat terwijl het voor ons met zo'n 850 bezoekers een recordavond was." 

Vooral rookschade

Door het incident waren de friteuses maandagavond volledig onbruikbaar. "Er was vooral veel rookschade", zegt Boesmans. "Dat heeft ervoor gezorgd dat het hele kraam bedekt was met roetdeeltjes en ook de koelkast kon natuurlijk niet meer gebruikt worden. De eigenaar zal het kraam nu grondig schoonmaken om ervoor te zorgen dat er in het weekend opnieuw frietjes gebakken kunnen worden."

Meest gelezen