Ophef over vechtvideo's van groep Antwerpse meisjes: politie vraagt om geen heksenjacht te voeren op sociale media

Video's van een groep Antwerpse meisjes die andere meisjes in elkaar slaat, veroorzaken heel wat ophef op sociale media. Zo veel dat er nu wordt opgeroepen om de vermeende daders zelf aan te pakken. Zo worden intussen video's gedeeld waarin jongeren op voordeuren schoppen en vernielingen aanbrengen aan familiewoningen van de vermeende daders. De lokale politie roept op: "we vragen uitdrukkelijk om de heksenjacht op sociale media niet verder op te voeren". 

Op sociale media als Instagram, Snapchat en Telegram gaan al een tijdje video's rond van een groep meisjes die andere meisjes in elkaar slaat. De video's zijn van de voorbije maanden en spelen zich af op de Antwerpse Meir, aan het Sportpaleis, in parkeergarages of aan verschillende tram- en metrohaltes, allemaal in Antwerpen.

In de video's worden andere meisjes geklopt en geschopt, vaak liggen de slachtoffers al op de grond. De aanleiding is niet echt duidelijk, al schijnt het een enkele keer om liefdesperikelen te gaan. Het lijken altijd dezelfde jonge daders te zijn.

Een screenshot uit een video waarin een meisje wordt geschopt en geslagen door steeds weer dezelfde groep daders. Bron: Telegram.

De beelden veroorzaken heel wat ophef. Specifiek in een besloten groep op Telegram, waarin enkele duizenden Antwerpse jongeren zitten, wordt al enkele dagen opgeroepen om de vechtende meisjes hard aan te pakken. Adressen en namen van de vermeende daders worden er gedeeld. Waar ze op school zitten en ook namen van familieleden gaan vlotjes rond. 

Op sociale media worden foto's en gegevens van de vermeende daders gedeeld, met de oproep om wraak te nemen. Bron: Snapchat.

Dat is ook de betrokken meisjes niet ontgaan. Woensdagavond postte een van hen al een video waarin ze zich uitgebreid verontschuldigt. Toch werden diezelfde avond nog video's gedeeld waarin jongeren op voordeuren schoppen en vernielingen aanbrengen aan familiewoningen van de vermeende daders.

Intussen worden beelden gedeeld van vernielde deuren bij een van de vermeende daders. Bron: Snapchat.

De lokale politie van Antwerpen is op de hoogte van zowel de beelden als van enkele incidenten die daarop gevolgd zijn, maar is karig met commentaar omdat het om minderjarigen gaat.

"Op basis van wat op de beelden te zien is, start onze lokale recherche jongerencriminaliteit wel een onderzoek", reageert woordvoerder Wouter Bruyns. "Onze ploegen hebben extra aandacht voor de incidenten die mogelijk aan de feiten verbonden zijn. We vragen ook om die heksenjacht op sociale media niet verder op te voeren, maar nuttige info aan de politie over te maken. Die zal dan het onderzoek in alle sereniteit voeren." Tot op gisteren werd niemand opgepakt. 

Meest gelezen