© Thijs Pattyn

Oorzaak van uitslaande brand in instelling voor mensen met een beperking in Poperinge is gekend: oververhitte spelconsole 

Om iets na drie uur donderdagnacht heeft een zware, uitslaande brand gewoed op de eerste verdieping van een instelling voor mensen met een beperking in de Oostlaan in Poperinge. De brandweer heeft de 54 bewoners en hun 4 begeleiders geëvacueerd. Zij zijn naar de ziekenhuizen van Ieper, Roeselare, Menen en Kortrijk gebracht en kunnen daar tot na het weekend blijven. 

Een oververhitte oplader van een spelconsole is de oorzaak van de brand vannacht. De brand brak uit in de studio van één van de bewoners. De brandweer was tot rond vijf uur bezig om de 54 bewoners en hun vier begeleiders te evacueren. Zij werden naar de ziekenhuizen van Ieper, Roeselare, Menen en Kortrijk gebracht, om hen te controleren op rookinhalatie en eventuele andere verwondingen. Niemand raakte zwaargewond. 

Tijdelijke opvang

Vanaf maandag verhuizen de geëvacueerde bewoners naar verschillende woon-en zorgcentra die hen tijdelijk zullen opvangen. "De solidariteit is erg groot", zegt Birgit Provoost van De Lovie. "Onze bewoners kunnen terecht in Home Vrijzicht in Elverdinge, Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis in Poperinge, Wieltjesgracht in Ieper, Heilig Hart Ieper en op enkele eigen locaties."

Zo krijgt het psychiatrisch centrum Heilig Hart in Ieper er maandag 11 bewoners bij. Directeur Cathy Room: "We hebben uiteraard onze afdeling Intensieve Zorg vrijgehouden zodanig dat we onze spoedfunctie kunnen blijven behouden. Maar voor de rest gaan we zorgen dat het lukt. We krijgen hulp van het Wit-Gele Kruis voor de verzorging van de mensen en ook medewerkers van De Lovie zullen ons komen ondersteunen."

Videospeler inladen...

Veel schade

Het gebouw waar de brand uitbrak, is het oude ziekenhuis van Poperinge. Daar is niet alleen de afdeling van de Lovie voor mensen met een beperking in gevestigd. Maar ook een polikliniek van het Jan Ypermanziekenhuis. 

"De stad Poperinge gebruikt ook een groot deel van het gebouw als kunstacademie", zegt burgemeester Christof Dejaegher. "Het deel van het gebouw waar de brand heeft gewoed, is zeer zwaar beschadigd. De andere delen hebben vooral roet-en rookschade en ook schade van water: niet alleen bluswater, maar ook water van leidingen die gesprongen zijn. Het valt nog te bekijken wat daar allemaal zal moeten gebeuren."

Meest gelezen