© ATV

Antwerps restaurant moet gloednieuw terras deels afbreken omdat reuzen Royal de Luxe er passeren: “Dit jaagt ons op kosten”

Antwerpen -

Een maand nadat zijn nieuwe terras met terrasschermen werd geplaatst, moet Thomas Baeyens, zaakvoerder van restaurant L’Amitié op de Vlaamsekaai, al een deel afbreken. Hij moet net zoals enkele collega’s plaats maken voor reuzenhond Bull Machin van Royal de Luxe. “Dit zorgt voor extra kosten en de stad weigert om die op zich te nemen”, zegt Baeyens.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Zomer van Antwerpen bevestigt komst reusachtige hond Bull Machin

Het Franse straattheatergezelschap Royal de Luxe trekt van 25 tot en met 27 augustus met Bull Machin door Antwerpen. Om met deze buldog van 4,40 meter hoog en 880 kilo zwaar veilig door de straten te geraken, moet een reeks constructies worden verwijderd. Aan de Vlaamse- en Waalsekaai zijn dat enkele terrassen van de horecazaken. Dit zorgt voor wrevel.

10.000 euro geïnvesteerd

“Mijn terras van restaurant L’Amitié staat tot op de parkeerstrook van de Vlaamsekaai”, zegt Baeyens. “Het is volledig vergund en voldoet aan alle reglementen. Het is een investering van 10.000 euro. Een maand na de plaatsing krijg ik de boodschap dat ik het deel op de parkeerstrook moet afbreken voor een evenement. Ik wil mij daarnaar schikken, maar moet dit wel laten doen door een gespecialiseerde firma. Daar zijn kosten aan verbonden en ik vind dat de stad die dan maar op zich moet nemen.”

Het deel van het terras dat op de parkeerstrook staat, moet door zaakvoerder Thomas Baeyens worden verwijderd, anders doet de stad dit.© Jan Van der Perre

Alleen ziet de stad Antwerpen dit anders. De vergunning voor een terras kan steeds tijdelijk worden opgeschorst als dat noodzakelijk blijkt te zijn. Baeyens ontving een aangetekende brief van de stad waarin hem wordt opgedragen om zijn terras maandag 21 augustus al af te breken, dus een kleine week voor het evenement. Als maandag bij controle wordt vastgesteld dat de constructie er nog staat, zal de stad zelf de terrasschermen afbreken en de rekening wordt dan verhaald op de zaakvoerder.

“Dit is niet echt sympathiek”, zegt Baeyens. “Ik dreig niet alleen een week eerder een deel van mijn terras te verliezen, maar betwijfel ook dat dit deskundig genoeg zal worden uitgevoerd. Er zit dus niets anders op dan dat ik het toch zelf ga doen, maar dan wel tegen 25 augustus. Ik hoop dat hiermee de kous af is.”

Paniek

Aan de Waalsekaai was er paniek ontstaan over de boodschap van de stad. “Dat berustte op foute communicatie”, zegt Franky Verlackt van restaurant El Puerto. “We zouden ons terras volledig moeten verwijderen. We zitten hier al zes jaar met werken voor ons deur. Deze boodschap kwam zeer slecht over. We zagen dat niet zitten. Na enkele telefoontjes vernamen we dat het slechts om twee meter zou gaan. Om een deel van het terras te stockeren adviseerde de stad om het tijdelijk op een parkeerplek in een zijstraat te leggen. Alleen ligt in die straat werfmateriaal opgeslagen.”

Terrassen moeten plaats ruimen voor Bull Machin van Royal de Luxe.© PHOTOPQR/LE PROGRES/MAXPPP

Davy Brocatus, voorzitter van Horeca Antwerpen, omschrijft het als een spijtige samenloop van omstandigheden. “Met de aanleg van het park zitten de horecazaken daar al lang met een werf voor hun deur”, zegt Brocatus. “Door Royal de Luxe langs het Zuid te laten gaan, wil het stadsbestuur voor ambiance zorgen in deze wijk. Alleen moet een deel van de terrassen tijdelijk worden afgebroken. Dit en het tijdelijk opslaan van het terrasmateriaal kost een hoop geld. Ik snap wel dat dit om veiligheidsredenen moet gebeuren, maar het is blijkbaar altijd moeilijk om een gulden middenweg te zoeken waarin iedereen zich kan vinden.”

Liesbeth De Maeyer, woordvoerder stad Antwerpen: “Slimst mogelijke parcours uitgetekend”

Liesbeth De Maeyer, woordvoerder van de stad Antwerpen, benadrukt dat in het terrasreglement duidelijk staat dat dit tijdelijk kan worden opgeschorst. Twee horecazaken moeten een deel van hun vast terras, dat op de parkeerstrook staat, verwijderen en anderen moeten een deel opzijzetten.

“Deze beslissing is voor de openbare veiligheid”, zegt De Maeyer. “Dit evenement trekt steeds een massa volk. Bovendien heeft Royal de Luxe voldoende ruimte nodig om te kunnen bewegen. Het is niet dat de terrassen volledig weg moeten. We beseffen natuurlijk dat dit voor de horecazaakvoerders niet plezant is en dat ze met de werken door een moeilijke periode gaan. Met het bezoek van Royal de Luxe aan het Zuid willen we juist een impuls geven aan de horeca daar. Er is echt wel het slimst mogelijke parcours uitgetekend.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen