Kringwinkel ViTeS

Kringwinkel ViTeS op zoek naar boekentassen en ander schoolmateriaal voor kinderen in kansarmoede

De Kringwinkel ViTeS, met 11 winkels in Vlaams-Brabant en Brussel, is op zoek naar boekentassen, rugzakken en ander schoolmateriaal. Er leven namelijk nog heel wat kinderen in armoede in ons land, in Brussel is dat zelfs meer dan 23 procent. Veel van hen staan aan de schoolpoort met een plastic zak in plaats van een boekentas.

De start van het nieuwe schooljaar nadert. Heel wat kinderen mogen dan een nieuwe boekentas of rugzak uitkiezen, maar dat is niet voor elk kind zo. Volgens cijfers van Unicef heeft België één van de hoogste kinderarmoedecijfers van Europa. In Brussel groeit 23,3% van de kinderen op in armoede, in Wallonië 16,2% en in Vlaanderen 7,3%. Daarom doet de Kringwinkel ViTeS nu een oproep op om schoolmateriaal binnen te brengen. 

“De schrijnende realiteit achter deze cijfers komt bij het begin van het schooljaar keihard binnen bij de Kringwinkel”, zegt Ingrid De Roo, communicatieverantwoordelijke van Kringwinkel ViTeS. “Heel wat kinderen gaan met een plastiek zak naar school in plaats van met een rugzak of boekentasje. Je zal daar maar staan, dat stigmatiseert je, dat draag je als kind mee voor de rest van je leven. Wij willen niet dat de plastic zak net als de lege brooddoos een begrip wordt.” 

Scholen in kansarme buurten contacteerden ons zelf met de vraag of we schoolmateriaal voor hen hadden
Ingrid De Roo, woordvoerder Kringwinkel ViTeS

Een deel van het ingezamelde materiaal schenkt de Kringwinkel aan partnerorganisaties. “Sinds enkele jaren werkt ViTeS samen met scholen uit kansarme buurten, met OCMW’s, Huis van het Kind en andere organisaties die zich inzetten voor kinderen met minder kansen. Ze contacteerden ons met de vraag of we geen schoolmateriaal voor hen hadden.”

Maar daarnaast worden de spullen ook in de kringwinkels zelf verkocht. “We blijven een sociaal tewerkstellingsproject. De inkomsten uit de verkoop zijn belangrijk om de tewerkstelling te garanderen. Binnen het klantenbestand zitten ook nog altijd heel wat mensen die het financieel niet zo breed hebben. Ook voor hen wil de Kringwinkel er zijn”, zegt Ingrid De Roo.

Wie dus nog rugzakken, boekentassen, turnzakken, pennenzakken, schrijfmateriaal ter beschikking heeft, kan dat altijd gaan afleveren in één van de 11 vestigingen van de Kringwinkel ViTeS. Meer info op de website

Kringwinkel ViTeS

Meest gelezen