Burgemeester Zelzate laat politie gericht controleren na gewelddadige filmpjes: "Het gaat om enkelingen die stoer doen"

In Zelzate loopt een onderzoek naar filmpjes op sociale media waarop te zien is hoe jongeren leeftijdsgenoten aanvallen. De politie gaat vanaf nu gerichter patrouilleren in de gemeente. Door een burgemeestersbesluit mag de politie nu ook de identiteit van jongeren controleren zonder aanleiding. "Het gaat om enkelingen die zich verenigen en stoer doen", verduidelijkt waarnemend burgemeester Luc Van Waesberghe (Vooruit).

De afgelopen dagen circuleren op sociale media enkele gewelddadige filmpjes van jongeren die leeftijdsgenoten aanvallen, in Zelzate en Antwerpen. In het filmpje is te zien hoe een tiener op de knieën gedwongen wordt, de voeten van een groep jonge omstaanders moet kussen en klappen krijgt.

"Wij veroordelen ten stelligste elk voorval dat op sociale media getoond is", benadrukt waarnemend burgemeester Luc Van Waesberghe (Vooruit) van Zelzate. De politie is intussen een onderzoek gestart, zegt de waarnemend burgemeester. Ook het parket van Oost-Vlaanderen heeft een onderzoek gestart. "In het belang en het geheim van het onderzoek kan hier geen verdere informatie over gegeven worden."

De filmpjes delen op sociale media komt het onderzoek niet ten goede

Luc Van Waesberghe, waarnemend burgemeester van Zelzate (Vooruit)

Ook Van Waesberghe wil over het onderzoek niet veel kwijt, maar het zou alvast niet om een bende gaan. "Ik lees koppen zoals "De Colruytbende is terug". Dat is bijna 13 jaar geleden. Daar wordt al jaren niet meer over gesproken. Het gaat om enkelingen die zich verenigen en stoer doen. De meeste jongeren zitten zo niet in elkaar." De Colruytbende was een groep gewelddadige jongeren die in 2010 de buurt rond de lokale Colruytsupermarkt erg onveilig maakte. 

Van Waesberghe roept mensen ook op om de filmpjes niet meer te delen en ze te verwijderen van sociale media. "Het komt het onderzoek niet ten goede."

Gerichtere patrouilles

De politie neemt ook enkele maatregelen. Zo zal die nu gerichter patrouilleren. "We gaan niet méér patrouilleren, maar wel gerichter. Er zijn een aantal specifieke plaatsen in de gemeente aangeduid en daar zal nu gepatrouilleerd worden, tussen jongeren van 10 tot 18 jaar."

Nu mag de politie hun identiteit controleren, zonder dat burgemeestersbesluit niet

Luc Van Waesberghe, waarnemend burgemeester en schepen van Zelzate

Daarnaast heeft de burgemeester ook de toelating gegeven om systematische identiteitscontroles te voeren zonder aanleiding. Normaal kan dat niet, maar door een burgemeestersbesluit te tekenen, mag de politie dat nu wél doen. Het besluit moet wel begrensd zijn in tijd en plaats, in dit geval tot en met 22 augustus. 

BEKIJK - De burgemeester legt uit wat er precies in het burgemeestersbesluit staat:

Videospeler inladen...

"Ik heb gisteren op uitdrukkelijke vraag van de commissaris van de zone een burgemeestersbesluit getekend dat de politie de kans geeft de jongeren te controleren op hun identiteit", aldus Van Waesberghe. "Met dit te tekenen kan de politie nu naar hun identiteit vragen tot en met 22 augustus." 

Correctie: Eerder in dit artikel stond dat de politie een burgemeestersbesluit nodig heeft voor controles bij minderjarigen. Dat is fout. Leeftijd speelt hierbij geen rol. Voor het systematisch controleren op identiteit zonder duidelijke aanleiding is wel een burgemeestersbesluit nodig. 

Meest gelezen