Man dringt woonzorgcentrum in Tienen binnen en verwondt twee bewoners, 91-jarige man in levensgevaar

In Goetsenhoven, een deelgemeente van Tienen, heeft een onbekende man vanmorgen twee bewoners van een woonzorgcentrum aangevallen. Dat meldt Het Laatste Nieuws en het wordt bevestigd aan VRT NWS. Eén van de twee bewoners, een 91-jarige man, is ernstig gewond. De politie kwam snel ter plaatse en kon de dader overmeesteren. Over zijn motief is nog niets geweten, mogelijk heeft hij psychische problemen.

Woonzorgcentrum Huize Nazarath werd vanmorgen opgeschrikt door een indringer. De man drong het rusthuis binnen en viel er twee bewoners aan. Zo vertelt medisch directeur An Haekens aan VRT NWS.

Beide bewoners, een 91-jarige man en een 89-jarige vrouw, zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De man verkeert in levensgevaar. "Gelukkig hebben onze medewerkers de hulpdiensten kunnen bellen en was de politie heel snel ter plaatse", aldus de hoofdarts. De politie kon de dader overmeesteren. 

"Het is verschrikkelijk", reageert de medisch directeur, die ook ouderenpsychiater is. "Iedereen - de bewoners en het personeel - is ongelooflijk onder de indruk." Het personeel van het woonzorgcentrum stelt nu alles in het werk om de andere bewoners en hun familieleden zo goed mogelijk op te vangen. "We zijn heel erg bezorgd over beide bewoners en hopen dat het snel goedkomt met hen", zegt An Haekens.

BEKIJK - "Dit verwacht je echt niet in een verzorgingstehuis", zegt medisch directeur Haekens in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Poging doodslag

Op het moment van het incident, rond 6 uur 's ochtends, was de deur van het woonzorgcentrum nog op slot. De man heeft dus echt moeten inbreken, sporenonderzoek moet uitwijzen op welke manier. "Hij is dan meteen naar de plek gegaan waar op dat moment de bewoners aan het ontwaken waren en hij heeft dan zonder wapen toegeslagen", vertelt VRT-journaliste Fatma Taspinar ter plaatse.

Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek voor feiten van poging doodslag. De verdachte is een 37-jarige man. Wat hem gedreven heeft, weten we nog niet. "Maar er wordt gedacht aan iemand met psychische problemen", aldus Fatma Taspinar. Een wetsdokter heeft zijn medische toestand onderzocht. "Hij werd gearresteerd en zal zo mogelijk op later tijdstip verhoord worden", laat het parket weten.

BEKIJK - "Hij werd in verwarde toestand aangetroffen", zegt Liesbeth Lekens van het Parket van Leuven:

Videospeler inladen...

Volgens onze informatie kon de man nog niet verhoord worden omdat hij zo verward is, al is het nog niet duidelijk of die verwardheid te maken heeft met drank of drugs dan wel psychologische problemen. De verdachte komt uit het Brusselse en heeft volgens de eerste vaststellingen geen band met de slachtoffers. In 2021 liep hij een veroordeling op voor onopzettelijke slagen en verwondingen, inbreuken op de wapenwetgeving en bedreigingen.

BEKIJK - "De man heeft twee mensen zo hardhandig aangepakt dat één van beiden nu kritiek is":

Videospeler inladen...

"Belangrijk dat woonzorgcentra open huizen blijven"

Op het moment van de feiten was het betrokken woonzorgcentrum op slot en is er dus sprake van inbraak. Maar overdag zijn woonzorgcentra normaal gezien vrij toegankelijk. Het is ook de bedoeling dat dat zo blijft, stelt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van de zorgkoepel Zorgnet-Icuro.

"Er zijn geen voorschriften inzake de beveiliging van woonzorgcentra. De vraag is hoe we daar als samenleving mee willen omgaan. Woonzorgcentra zijn plekken waar mensen wonen. Het zijn in principe open huizen waar je bezoek moet kunnen ontvangen. We moeten ervoor zorgen dat we de kwetsbare oudere mensen niet gaan opsluiten. We hebben dat in corona meegemaakt en gezien welk debat dat gaf."

Het incident in Tienen toont volgens Cloet "scherp aan dat we in een samenleving niet alles honderd procent onder controle hebben. Maar het is belangrijk dat woonzorgcentra open huizen blijven".

Om het risico zo klein mogelijk te houden, spreekt Cloet van "sociale controle". "Het is daarom goed dat er activiteiten zijn in woonzorgcentra, iemand die aan het onthaal zit, vrijwilligers die de cafetaria bemannen en een oogje in het zeil houden..."

Meest gelezen