© Photo News

Antwerpse advocaat opnieuw veroordeeld voor schending van beroepsgeheim

De correctionele rechtbank van Tongeren heeft een advocaat van de balie van Antwerpen opnieuw veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar omdat hij zijn beroepsgeheim heeft geschonden. De advocaat was samen met zijn moeder tegen een eerdere veroordeling in beroep gegaan. Ook toen kreeg hij een gevangenisstraf van één jaar omdat hij een voormalige klant financiële schade had berokkend.

Zijn moeder werd toen en nu veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden omdat ze door haar zoon werd ingeschakeld om de vrouw te bedreigen zodat ze de gage van de advocaat zou betalen. Aan zijn voormalige cliënte moet de advocaat ook een schadevergoeding van 18.672 euro betalen.

Echtscheiding

In november 2011 deed een vrouw uit Herbeumont een beroep op de advocaat die daar een buitenverblijf heeft om haar te helpen met een echtscheiding. Omdat de financiële situatie van de vrouw niet rooskleurig was, vroeg ze aan de advocaat om haar als pro-Deoadvocaat bij te staan. Tegelijkertijd waren haar ouders ook een burgerlijke procedure tegen de ex-man gestart om de terugbetaling van een lening te bekomen.

In eerste instantie stemde de advocaat in om de zaak als pro-Deoadvocaat te pleiten, maar toen hij te weten kwam dat de ouders van de vrouw de lening terugbetaald kregen, rekende hij de vrouw toch een gage aan. Toen de vrouw vroeg om die som in schijven te betalen, weigerde hij dat en schakelde hij zijn moeder in om het geld te gaan ophalen.

Voicemail

Hiervoor uitte de moeder bedreigingen via sms en de voicemail van de vrouw. Omdat de vrouw weigerde om bij haar ouders het nog verschuldigde bedrag te lenen, lekte de advocaat een ondertekend document waarin ze afzag van onderhoudsgeld. Het document diende om te onderhandelen met de ex-man over de echtscheidingsprocedure. Dat document bezorgde de advocaat aan het OCMW van Herbeumont. Hierdoor geraakte de vrouw haar leefloon kwijt en kwam ze op straat te staan. Door het lekken van het document werd de vrouw ook tijdens haar echtscheiding benadeeld.

Voor de rechter argumenteerde de advocaat dat het zijn plicht was om het OCMW in te lichten, maar dat argument volgde de rechter niet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER