© AP

Duizenden mensen moeten vluchten voor hevige bosbranden in Canada, meerdere dorpen bedreigd

Steeds meer mensen in Canada moeten zichzelf in veiligheid brengen voor de hevige bosbranden die er al weken aan de gang zijn. Vooral in de provincie Nordwest Territory bedreigt een hevige brand in het zuidwesten meerdere dorpen. De dorpen liggen in de buurt van het door toeristen zeer geliefde Lake Okanagan, een stadje heeft er donderdag de noodtoestand uitgeroepen.

jvh
Bron: BELGA

De brand reikt tot op 10 kilometer van het stadje West Kelowna, en heeft al zo’n 1.100 hectare grond in haar greep. Zowat 2.500 mensen kregen het bevel hun woning te verlaten en veiligere oorden op te zoeken, weet lokale nieuwszender CBC. Volgens de lokale brandweerchef Jason Brolund zal dit aantal nog stijgen. 

Ook de stad Kelowna, aan de andere kant van het bekende meer, heeft vrijdagvoormiddag de noodtoestand uitgeroepen. Enkele branden zijn reeds overgeslagen op de stad, waardoor de bewoners worden opgeroepen hun huizen te verlaten. Volgens CBC wonen in Kelowna zo’n 150.000 mensen.

In de hoofdstad van Nordwest Territory, Yellowknife, werden zo’n 20.000 inwoners geëvacueerd. De bosbranden reiken er tot op enkele kilometers van de stadsgrenzen. “Zonder regen zullen de vlammen dit weekend ook de buitenwijken bereiken”, waarschuwde regiominister Shane Thompson tijdens een persconferentie.

Canada kampt sinds maanden met bosbranden in meerdere delen van het land. Experten waarschuwen dat de klimaatverandering de komende jaren zal zorgen voor frequentere en meer verwoestende branden. In de prairieprovincies in het westen van Canada is de gemiddelde temperatuur sinds het midden van de 20ste eeuw met 1,9 graden Celsius gestegen, volgens het ministerie van Milieu en Klimaatverandering.

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer