© Isopix

Belgisch topmodel reageert op de heisa na bekendmaking interseksualiteit

Het Belgische topmodel Hanne Gaby Odiele (28) kwam in januari publiekelijk uit de kast als interseksueel en kijkt nu samen met de Britse krant The Guardian terug op die woelige periode. "Het is alsof er een soort schaamte rond onze lichamen waart, alsof we niet verondersteld worden erover te praten", zegt ze. Toch is ze blij dat ze er eerlijk voor is uitgekomen.

flb

Hoewel er geen exacte cijfers bekend zijn over hoeveel interseksuelen er op de aardbol rondlopen, wordt geschat dat om en bij de 1,7 procent ermee af te rekenen krijgt. Dat is ongeveer evenveel kans als op geboren worden met ros haar. Toch bestaat er een groot taboe rond, iets waar Hanne Gaby Odiele met haar publieke bekentenis verandering in wou brengen. En of dat gelukt is, haar verhaal kreeg internationaal heel wat aandacht en ze werd door het magazine Time zelfs genoemd als een van de leiders van de volgende generatie.

Vandaag kan het topmodel zeggen dat ze trots is op wie ze is, maar die weg was lang. "Ik zal nooit weten wat het is om een cis-gender vrouw te zijn, ik zal nooit kunnen meepraten over maandstonden of het krijgen van een kind, maar ik ben ook geen man. Ik ben een trotse interseksueel", zegt ze. "Ik ben geboren met niet-ingedaalde testikels die testosteron produceren dat vervolgens door mijn lichaam wordt omgezet in oestrogeen. Gek, nietwaar?"

Moeilijke periode

De 28-jarige Kortrijkse onderging tijdens haar jeugd verschillende operaties om haar "te corrigeren". Iets waar ze zelf niet voor gekozen zou hebben, maar dat toen in die tijd door de dokters en haar ouders voor haar werd besloten. Niet dat ze haar ouders daarom iets kwalijk neemt. "Ze volgden gewoon de medische adviezen en wie durfde er toen dokters in vraag te stellen?" Dat haar verhaal uiteindelijk bekendraakte, betekende voor haar ouders dan ook het aanbreken van een moeilijke periode. "Vooral mijn moeder voelde zich heel schuldig en heeft alles heel persoonlijk opgenomen, maar het was een andere tijd en het was haar fout niet."

Voor de rest gaat het vandaag prima met haar. Ze is blij dat ze niet langer dat eenzame kleine meisje is van vroeger, maar nu deel uitmaakt van de LGBTQI-gemeenschap (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer Intersex). Hoewel ze zelf geen kinderen kan krijgen, kijkt er ze samen met haar man John Swiatek naar uit om in de toekomst te adopteren.

 

New @voguespain issue About activism #intersex @interact_adv shot by @bec_lorrimer

Een bericht gedeeld door Hanne Gaby Odiele (@hannegabysees) op

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer