Archiefbeeld: Fulton County gerechtsgebouw in Georgia
Copyright 2023 The Associated Press. All Rights Reserved.

Onderzoek naar bedreigingen tegen juryleden in zaak-Trump in de Amerikaanse staat Georgia

De Amerikaanse politie heeft een onderzoek geopend naar bedreigingen tegen de juryleden die ex-president Donald Trump aangeklaagd hebben voor poging tot beïnvloeding van de verkiezingsuitslag in 2020 in de staat Georgia. Namen en adressen van de juryleden zijn daarbij online geplaatst. In sommige gevallen worden ze ook bedreigd. 

"Onze onderzoekers werken nauw samen met lokale, staats- en federale wetshandhavingsinstanties om de herkomst van de bedreigingen in Fulton County en andere rechtsgebieden te achterhalen." Dat meldde het politiekantoor van Fulton County, een district in de Amerikaanse staat Georgia. 

Maandag werd de voormalige Amerikaanse president Donald Trump aangeklaagd voor poging tot beïnvloeding van de verkiezingsuitslag in 2020 in de staat Georgia. Ook 18 andere mensen moeten terechtstaan. Daarmee is het de vierde strafzaak die loopt tegen de oud-president. 

Meteen na de aanklacht werden heel wat persoonlijke gegevens van de leden van de zogenoemde Grand Jury op sociale media publiek bekendgemaakt. "Ik vond het alleen maar eerlijk om de namen van enkele leden van de Grand Jury te delen", schreef iemand in een post op Facebook die later door het bedrijf verwijderd werd. Daarbij deelde hij niet alleen de adressen maar ook de telefoonnummers van de leden.  

In Georgia is het gebruikelijk om de namen van de juryleden te vermelden in de aanklacht die publiekelijk wordt bekendgemaakt. De staat is daarin een uitzondering. Adressen of telefoonnummers worden niet gedeeld. 

Suggesties tot intimidatie

De berichten met de namen en adressen van de juryleden werden opgespoord door Advance Democracy, een non-profit onderzoeksorganisatie. De organisatie spoorde daarbij ook berichten op waarin gewelddadige retoriek werd gebruikt tegen Fani Willis, de officier van justitie in Fulton County. Zij hield toezicht over het onderzoek dat liep tegen Trump. 

Vaak werd in de berichten gesuggereerd om de juryleden te intimideren. "De bedreigingen tegen de juryleden tonen aan dat je geen politicus of overheidsfunctionaris hoeft te zijn om een doelwit te zijn", zegt Dan Jones van Advance Democracy. Of er aan de bedreigingen gevolg is gegeven, is nog niet duidelijk. 

Het politiekantoor liet weten dat het de zaak zeer ernstig neemt. "We werken samen met justitie om snel te reageren op elke geloofwaardige dreiging en om de veiligheid te garanderen van de mensen die gewoonweg hun burgerplicht hebben vervuld."

Het komt wel vaker voor dat juryleden bedreigd worden na het openen van een strafzaak tegen Trump. Een vrouw uit Texas werd deze maand nog beschuldigd van het bedreigen van de federale rechter Tanya Chutkan. Zij houdt toezicht op de strafzaak tegen de oud-president in Washington over dezelfde verkiezingen van 2020.   

Persconferentie Trump afgelast

Trump reageerde na de aanklacht op zijn socialemedianetwerk Truth Social dat hij met een gedetailleerd rapport zou komen over wat hij "verkiezingsfraude" noemt tijdens de verkiezingen in Georgia in 2020. Die zou komende maandag tijdens een persconferentie worden bekendgemaakt. Trumps advocaten laten nu weten dat ze het rapport voor de rechtbank willen bewaren. "Daarom is de persconferentie niet langer nodig", schreef Trump op Truth Social.

Meest gelezen