FAVV waarschuwt: “Bewaar gekookte pasta niet langer dan twee dagen, je kan er ernstig ziek van worden”
Gekookte pasta bewaar je best niet te lang. Daarvoor waarschuwt het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV). Hoewel koude pastasalades bij warm weer erg populair zijn, raadt het FAVV aan om gekookte pasta niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren. Wie dat langer doet, kan erg ziek worden, klinkt het bij ‘VRT NWS’.
Het grootste risico bij deegwaren zoals pasta en rijst zit hem in de bacterie Bacillus cereus, legt Hélène Bonte van het FAVV uit. “Dat is een bacterie die van nature voorkomt in pasta of rijst, maar het probleem is dat het een zogenaamde “spoorvormer” is. Dat wil zeggen dat de bacterie sporen nalaat en als die sporen zich ontwikkelen, kunnen ze toxines produceren.”
Ernstige implicaties
Die toxines kunnen ertoe leiden dat je ziek wordt. En dat kan ernstige vormen aannemen, waarschuwt Bonte. “Bij een doorsnee persoon gaat het om overgeven. Bij risicopersonen, zoals jonge kinderen, ouderen, mensen met een verzwakt immuunsysteem of zwangere vrouwen, kan het ernstige implicaties opleveren, vooral aan de lever. In het verleden zijn er al voorbeelden van kinderen die gestorven zijn nadat ze bedorven pasta hebben gegeten.”
Hoe bewaar je gekookte pasta best?
Eens je de pasta gekookt hebt, laat je die best zo snel mogelijk afkoelen. “De gouden regel is om gekookte pasta of rijst binnen de twee uur onder de 10 graden Celsius te krijgen.” Op die manier kan je spoorvorming voorkomen.
Het is dus ontzettend belangrijk om pasta steeds in de koelkast te bewaren, en niet in bijvoorbeeld een koele kelder. Bovendien haal je die pasta er alleen uit wanneer je die gaat serveren, en niet al een halfuur op voorhand. “Bij een barbecue raden we aan om de pasta in de koelkast te bewaren en telkens in kleine hoeveelheden op tafel te zetten.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
Kookboeken vertellen wat we graag smikkelen, maar ook hoe we leven en wat we belangrijk vinden. Soms is dat ‘gezond eten’, soms is dat ‘snel tafelen’, elk decennium kende zijn trends. Dit blijkt uit een project van het Centrum Agrarische Geschiedenis. Dat lijstte alle 7.000 (!) kookboeken op die sinds de jaren 60 op de Belgische markt verschenen. Hoe fel zijn onze gewoontes en smaken geëvolueerd door de jaren heen? En hoe koken we vandaag? Een blik in de potten en pannen van vroeger tot nu. -
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
Een boterham met kaas hoort bij veel mensen standaard bij hun ontbijt of middageten. Maar kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Slecht voor de gezondheid dus, zou je kunnen denken. Is dat terecht? En leg je dan beter iets anders tussen de boterham? -
-
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
-
Mijnenergie
EnergyVision introduceert gratis zonnepanelen met goedkoper stroomcontract: een interessante formule?
Gratis zonnepanelen én goedkopere stroom: dat is het model waarmee EnergyVision Vlaanderen wil veroveren. De energiespeler werkt volgens het derdebetalersysteem. De installatie van de zonnepanelen is gratis. Aan EnergyVision betaal je voor de opgewekte elektriciteit die je verbruikt. Mijnenergie.be analyseert de opmerkelijke formule, waar ook mede-investeerder Marc Coucke via zijn investeringsmaatschappij Alychlo zijn schouders onder zet. -
PREMIUM
Weg met klassieke pastasalades: zo kom je verrassend uit de hoek op de barbecue. “En een goede dressing is essentieel om het te doen slagen”
Wanneer het barbecueweer is trekt iedereen dezelfde kaart op het uitgebreide buffet: vlees, brood, sauzen en... pastasalades. Maar hoe kom je nog verrassend uit de hoek met side dishes? En kan je misschien opvallen door voor nieuwe soorten dressing te kiezen? HLN-chef Jelle Beeckman tipt hoe je komend weekend uitpakt met het zomerse weer. Verder deelt hij 3 recepten voor dressings én 2 exclusieve recepten voor side dishes. -
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
-
PREMIUM
Hoe krijg je dat rooster schoon? En wanneer moet je het vlees om draaien? Grillmaster deelt 10 onmisbare barbecuetips
-
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”
Granola lijkt gezond, maar niet élke variant is de beste keuze. Vaak zit zelfs een product met NutriScore A vol verborgen suikers, zegt diëtiste Sanna Mouha. Ze proeft 10 granola’s uit de supermarkt, geeft een 5/10 en bekroont drie opties die je wél met een gerust hart kan kopen met 9/10. “Per portie krijg je hier evenveel vezels als in twee sneetjes bruin brood.” -
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
In de winkelrekken zie je veel producten met extra proteïnen. “Maar je kan na het sporten ook gewoon chocolademelk drinken om te herstellen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. Kies je een variant met of zonder suiker? Eentje met soja of met extra proteïnen? Mouha helpt je de juiste keuze te maken en verheldert waarom de drank je spieren herstelt: “Maar niet elke chocomelk is geschikt na je sportmoment.” -
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?