© Joris Herregods, Joël Philippon

Reuzen van Royal de Luxe op bezoek in Antwerpen en Maanrock palmt Mechelen in: onze niet te missen toptips voor deze week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1/Waar verstoppen de Reuzen van Royal de Luxe zich?

© Joël Philippon

Antwerpen heeft al 25 jaar een unieke samenwerking met Royal de Luxe. Verschillende spektakels van dit Franse straattheatergezelschap deden de stad al aan. Zo wandelden in 2006 de Olifant en de Sultan der Indiën door de stad en kwam er in 2010 een Duiker uit het Kattendijkdok. Dit jaar dendert van 25 tot en met 27 augustus Bull Machin door de straten. Deze reusachtige en indrukwekkende bulldog heeft een vriend bij, waarmee hij een race door de straten houdt. Waar de marionetten zich ophouden, wordt vooraf niet meegedeeld. Maar wees er maar zeker van dat de komst van Royal de Luxe ook dit jaar niet onopgemerkt voorbij zal gaan.

www.dereuzen.be

2/ Magical Zen Festival zet in op mentale zorg

© Jan Van der Perre

Alles waar een mens van tot rust komt: daar zet het ­Magical Zen Festival op in. In kasteel Nieuwithof in Brasschaat wachten op 20 augustus een hele dag workshops en lezingen rond onder meer yoga, hypnose en therapie. Er is zowel een podium voor relaxerende muziek, als voor sprekers. Actrice Veerle Dobbelaere, nu ook mental coach, geeft tips over hoe je ademruimte kan creëren voor jezelf. Gewezen omroepster en zangeres Gina Lisa Peeters (foto) zet positieve intelligentie in de kijker, terwijl oud-collega Saartje Vandendriessche je helpt om nooit meer moe te zijn. Tom Helsen is een opvallende naam op het muziekpodium. Ook voor kinderen zijn er workshops.

www.magicalzenfestival.com

3/Op zoek naar ‘Batman’ tijdens Nacht van de Vleermuis

© RR

Vleermuizen zijn wonderlijke dieren: bij valavond komen ze vrolijk fladderend naar buiten en doen zich de hele nacht te goed aan muggen en andere insecten. Wie meer over deze zoogdieren wil leren, kan op 25 en 26 augustus naar de Nacht van de Vleermuis. Diverse afdelingen van Natuurpunt leggen er ’s avonds activiteiten rond in. In Vosselaar (25/8) trekken ze het Grotenhoutbos in om bijzondere exemplaren op te sporen via ‘bat­detectie’. In het fort van Walem (25/8) komen in deze periode veel vleermuizen samen om te paren en hun winterverblijf te verkennen. Kan je hen spotten tijdens een avondwandeling? Het Te Boelaerpark (26/8) pakt uit met een speciale vleermuiswandeling voor kinderen.

www.natuurpunt.be

4/Tango in Mechelen en aan de Schelde

© EPA

Geen zwoele zomer zonder tango. Fervente dansers kennen de weg binnen hun danscircuit, maar soms staan er ook grotere publieksevenementen op het programma. El Ardoroso zet op 19 augustus aan de Veemarkt in Mechelen een tangobal op in openlucht. Een gratis initiatie Argentijnse tango met een demo om 19u wordt gevolgd door een tangosalon. De horeca rond het plein zorgt ervoor dat dansers tot middernacht op de been blijven. In de Scheldestad is Antwerp Boca dit weekend dan weer aan het feest in Bocadero aan de Rijnkaai. Naast de grote houten dansvloer binnen is er ook een strand en veel ruimte om buiten te verpozen.

www.tangodansen.bewww.antwerpboca.be

5/Majoretten laten Albertpark swingen

In het Antwerpse Albertpark kan je op 20 augustus vanaf 14u uit de bol gaan tijdens de derde editie van Zomerfeest in het Park. Een yoga-initiatie met Nina De Man aan het begin van de namiddag schudt de stress uit je lijf. Daarna wachten twee concerten. Kras Plays Janis​ serveert een selectie uit het oeuvre van Janis Joplin, doorspekt met een handvol eigen nummers in vergelijkbare sferen. Aansluitend brengen The Whodads hun favoriete instrumentals uit de tijd dat de auto’s nog staartvinnen hadden. Tussendoor is er vertier met het pomponnenzwaaiende en tot heupwiegen uitnodigende Flexi Majoretski (foto). Gratis.

www.antwerpen.be

6/Ambachten spotten in het Waasland

© Katrijn Van Giel

Onder het thema ‘beestenboel’ zetten ambachtslui en creatievelingen op 19 en 20 augustus hun deuren open tijdens het Ambachtelijk Weekend in het Waasland. Honderden kunstenaars en hobbyisten tonen hun talenten in Wase gemeenten als Beveren en Stekene en in de Zeeuws-Vlaamse dorpen tussen Terneuzen en Hulst. Ze doen dat vanuit hun eigen atelier of op een verzamelpunt. Je leert ambachten van dichtbij kennen, kan deelnemen aan workshops of van streekproducten proeven. Uitschieters zijn het vervaardigen van klompen in Sint-Niklaas, het brouwen van kefir in Kruibeke en pampertaarten in Lokeren.

www.ambachtelijkweekend.be

7/ Antwerpen schuimt tijdens Bollekesfeest

© Joris Herregods

Net als het gelijknamige bier schuimt ook Antwerpen dit weekend dankzij het Bollekesfeest. Op de Groenplaats kan de bezoeker kuieren langs kraampjes vol streekproducten of uit de bol gaan bij het muziekpodium op de Grote Markt. Op zaterdagnamiddag warmen Noonzy, Moody Mae en The Juliets jong en oud op, waarna Jaap Reesema en Sylver het plein in vuur en vlam zetten, om dan te knallen met Kwijt Trek System. De jongsten komen op zondag aan hun trekken met Samson & Marie. Vervolgens zijn er optredens van Maxine, Metejoor en als afsluiter zijn Liefde voor Muziek-collega Günther Neefs met band.

www.antwerpen.be

8/Fietstocht de Merode gidst je tussen bloemen

© RR

Wie op 20 augustus vanaf 10u afzakt naar Westerlo, kan deelnemen aan een fietstocht in het gebied van de Merode. Deze fietstocht van 40 kilometer gaat voornamelijk over verharde wegen. Onderweg passeer je enkele bloemenranden, boeiende stops, prachtige gebouwen en smakelijke belevingen. Bij een stop aan de Strackxhoeve krijg je een drankje en leer je bij over hoe je de tuin meer biodivers kan maken. Aan een andere halte bij een bloemenrand leer je nuttige insecten herkennen en kan je zelf zaadbommetjes maken. Aan de startplaats bij Toerisme Westerlo wacht info over de bezienswaardigheden. De route kan je downloaden via Routeyou. Tussen 10 en 17u krijg je op de standjes onderweg drankjes en een leuke goodiebag. Deelnemen is gratis.

www.boerennatuur.be

9/Mechelen maakt zich op voor Maanrock

© Joris Herregods

Maneblussers hebben de periode van 24 tot 27 augustus al aangekruist in hun agenda: dan vindt op en rond de Grote Markt in Mechelen het gratis festival Maanrock plaats. Na enkele lokale bands op donderdag, trappen blikvangers Bart Peeters en Admiral Freebee het festival af op vrijdag. Meer bekend volk is er op zaterdag, met Black Box Revelation, Merol en Lander & Adriaan. Op de slotdag van het festival springen #LikeMe, Niels Destadsbader en Pommelien Thijs solo in het oog. Er zijn tijdens het stadsfestival allerlei activiteiten aan de Grote Markt, IJzerenleen, Botermarkt, Cultuurplein, Sint-Mettetuin en de tuin in het Moreelshuis.

www.maanrock.be

10/Summer Bummer verwent ook families in Trix

© Jan Van der Perre

Na eerdere passages in het Zuiderpershuis en De Studio strijkt Summer Bummer op 25 en 26 augustus neer in muziekcentrum Trix. Het festival voor avontuurlijke muziek zet in op onverwachte samenwerkingen tussen internationale en Belgische artiesten. Zo speelt de wereldvermaarde Amerikaanse drummer Susie Ibarra een duoconcert met de Bhutanese gitarist Tashi Dorji. En de Antwerpse baritonsaxofoniste Hanne De Backer sluit aan bij de Zweedse saxofonist Martin Küchen voor een opera. Er is ook een gratis zone met concerten, filmvertoningen en een platenbeurs. Op zaterdag kan het hele gezin deelnemen aan een workshop met een batterij niet-alledaagse instrumenten.

www.soundinmotion.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER