NMBS-topvrouw vraagt hulp voor ‘dramatische situatie’ in en rond het Zuidstation

Het Zuidstation trekt heel wat daklozen aan, maar ook criminelen.© Ivan Put

Sophie Dutordoir, de ceo van NMBS, luidde donderdag in een brief de alarmbel. Ze vraagt de steun van partners om de problemen rond veiligheid en netheid aan te pakken rond het Zuidstation van Brussel.

yda
Bron: Belga

‘NMBS beschikt niet over de middelen, noch over de bevoegdheden om dit probleem alleen op zich te nemen. Het is noodzakelijk dat elke partner zijn verantwoordelijkheid neemt’, schrijft Sophie Dutordoir in een brief. ‘De veiligheid van onze reizigers en personeelsleden is de topprioriteit van NMBS, maar het is hierbij noodzakelijk dat elke partner zijn verantwoordelijkheid neemt’, duidt ze. ‘De situatie in en rond het Zuidstation is dramatisch wat betreft overlast en asociaal gedrag.’

Concreet vraagt de NMBS-topvrouw in de brief aan de minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Rudi Vervoort (PS), de federale minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo), de federale minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en de burgemeesters van Sint-Gillis Jean Spinette (PS) en Anderlecht Fabrice Cumps (PS) om samen de veiligheid en de netheid van het Zuidstation te verbeteren.

Dutordoir: ‘Elke dag nemen meer dan 50.000 mensen er de trein, wat van Brussel-Zuid het drukste station van het land maakt. Bovendien is het ook een internationale hub van het treinverkeer in ons land en de belangrijkste toegangspoort voor internationale reizigers die België bezoeken.’

De NMBS neemt al heel wat maatregelen, zegt Dutordoir, maar er is meer nodig. Daarom vraagt ze ‘met aandrang’ om op korte termijn een initiatief uit te denken waarbij de betrokken partijen samen het terrein onder handen nemen. NMBS wil ook dat het politiecommissariaat dat er binnenkort komt in de buurt van Brussel-Zuid, in het station zelf gevestigd wordt.

Doortastend en onmiddellijk handelen zal ‘niet alleen de reizigers, de spoorwegmedewerkers en de lokale gemeenschap ten goede komen, maar ook het algemene imago van Brussel en ons land verbeteren’, besluit Dutordoir.

Ook in het Noordstation

Federaal minister van Mobiliteit Gilkinet ‘deelt de bezorgdheid van NMBS.’ Volgens Gilkinet werd er eind juli door minister van Binnenlandse Zaken Verlinden besloten om in augustus een coördinatievergadering te organiseren met de bevoegde politieautoriteiten en vertegenwoordigers van NMBS.

‘Dat is absoluut noodzakelijk. In plaats van de verantwoordelijkheid door te schuiven, moeten de verschillende niveaus hun acties beter coördineren om de veiligheid en netheid te garanderen, ook in de omgeving van het Noordstation’, zegt Gilkinet. ‘De internationale status van deze twee stations en het imago dat ze uitstralen van de hoofdstad van Europa verdienen een structurele en proactieve aanpak van de verschillende betrokken overheden. Als federaal minister van Mobiliteit wil ik daaraan meewerken.’