© AFP

Cypriotisch-Turkse troepen vallen VN-blauwhelmen aan: “Een ernstige schending van het internationaal recht”

Cypriotisch-Turkse troepen hebben vrijdag enkele blauwhelmen van de Verenigde Naties aangevallen die de aanleg van een controversiële weg probeerden tegen te houden in de bufferzone die Cyprus in twee verdeelt. Dat laat de VN-missie op het eiland vrijdag weten.

mts
Bron: BELGA

Het incident deed zich voor in Pyla, een dorp gelegen op de Groene Lijn die door de VN wordt beschermd en die het eiland verdeelt in de Republiek Cyprus, die internationaal erkend wordt, en de Turkse Republiek Noord-Cyprus, die enkel door Turkije wordt erkend.

De VN-missie, die de Turks-Cypriotische autoriteiten donderdag waarschuwde voor “ongeoorloofde bouwactiviteiten binnen de VN-bufferzone”, zei dat vredeshandhavers vrijdag werden aangevallen terwijl ze probeerden de aanleg van een weg die de bufferzone binnendrong te blokkeren.

“De vredesmissie van de VN op Cyprus veroordeelt deze agressie tegen blauwhelmen van de Verenigde Naties en de schade die aan de voertuigen van de VN werd toegebracht door personeel van de Cypriotisch-Turkse partij deze ochtend”, verklaarde het UNFICYP in een persmededeling. “De bedreigingen tegen de veiligheid van de blauwhelmen en de veroorzaakte schade zijn onaanvaardbaar en vormen een ernstige misdaad ten aanzien van het internationaal recht. Het zal vervolgd worden volgens de letter van de wet.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

© AP

Agenten en militairen van de Cypriotisch-Turkse partij in burger sloegen een blauwhelm en vielen een twaalftal anderen aan door hen “met geweld te duwen”, laat een verantwoordelijke anoniem weten.

Een woordvoerder van de regering van de Republiek Cyprus, Konstantinos Letymbiotis, heeft de “poging tot schending van het status quo” ten strengste veroordeeld.

De Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben in een gezamenlijke persmededeling hun “grote bezorgdheid” uitgedrukt over de niet-toegelaten bouw van een weg door de bufferzone en “de agressie tegenover de veiligheidsdiensten van de VN”.

Pogingen om het verdeelde eiland te herenigen zijn tot stilstand gekomen sinds de mislukking van de laatste ronde van door de VN gesteunde gesprekken in 2017.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer