Vrees voor nieuwe rellen in Luikse gemeente Oupeye nadat agent bestuurder van quad had doodgeschoten

In de Waalse gemeente Oupeye in de provincie Luik is er vrees dat het ook komende nacht tot rellen kan komen. De politie had vrijdag een bestuurder van een quad doodgeschoten, waarna rellen waren uitgebroken. De burgemeester kondigt daarom een samenscholingsverbod af voor de nacht van zaterdag op zondag. 

Rond halfvijf vrijdagavond liep een verkeerscontrole uit de hand in de Luikse gemeente Oupeye, laat het parket van Luik weten. Een jongeman die (volgens omstaanders) gevaarlijk met een quad reed, luisterde niet toen hem gevraagd werd te stoppen.

Hij zou daarbij een agent hebben omvergereden, die gewond naar het ziekenhuis is gebracht. Een andere agent opende het vuur. De man overleed ter plaatse. Het parket van Luik heeft een onderzoek geopend naar de precieze omstandigheden.

Tiental arrestaties

Naar aanleiding van het incident waren tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag rellen uitgebroken rond het kasteel van Oupeye. Dat meldde de burgemeester van de fusiegemeente, Serge Fillot (PS). De politie arresteerde een tiental mensen.

"Ik heb dit nog nooit gezien in Oupeye. Scènes van een stedelijke guerrilla en rellen, dat zie je alleen in grote steden of op het tv-journaal, en dat hebben wij meegemaakt in een dorp van 6.000 inwoners", aldus de burgemeester. "De politie was het doelwit, met boobytraps die werden geplaatst in een poging de politie in de val te lokken en de mannen aan te vallen, en molotovcocktails die werden gebruikt."

De lokale autoriteiten moesten een beroep doen op versterking van naburige politiezones, waaronder Luik, en van de federale reserve. De politie zette traangas in om de betogers uiteen te drijven en de brandweer bluste een beginnende brand. "Geen enkele politieagent raakte gewond, maar de mannen waren geschokt", voegde de burgemeester eraan toe.

BEKIJK - Ook een bus van de TEC wordt aangevallen:

Videospeler inladen...

Samenscholingsverbod

Zaterdagochtend was de rust weergekeerd in de gemeente, maar er is vrees dat het ook vannacht erg onrustig zal worden. Fillot neemt daarom enkele maatregelen. Zo is er een samenscholingsverbod van kracht. Jongeren mogen niet met meer dan 4 op straat zijn. De politie krijgt ook deze avond versterking van andere politiezones uit de regio. 

Burgemeester Fillot betreurt ook de verspreiding van "niet-geverifieerde informatie" op sociale netwerken. "Veel niet-geverifieerde informatie, die onderwerp is van het lopende onderzoek circuleert momenteel op sociale netwerken, onder meer om haat aan te wakkeren jegens de politieagent die betrokken was bij het evenement en de politie in het algemeen. We roepen onze burgers op tot kalmte om de veiligheid van goederen en mensen te behouden."

Meest gelezen