Een archieffoto van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in een Noord-Koreaans gevechtsvliegtuig.© REUTERS

Noord-Korea zet straaljagers in tegen “gevaarlijke provocatie” van VS

Noord-Korea heeft straaljagers de lucht in gestuurd omdat volgens het land het luchtruim is geschonden door een Amerikaans verkenningsvliegtuig. Het incident, dat donderdag plaatsvond, was volgens het regime “een gevaarlijke militaire provocatie”. Noord-Korea overweegt maatregelen om “toekomstige invallen af te schrikken”, zei de woordvoerder van het Noord-Koreaanse leger vrijdag.

mts
Bron: BELGA

Het Amerikaanse vliegtuig vloog donderdagochtend over een Noord-Koreaanse economische zone in het oosten van het land, aldus de militaire woordvoerder. Het leger gaf “snel opdracht” aan zijn straaljagers om “een noodvlucht uit te voeren naar het luchtruim dat werd binnengedrongen door het Amerikaanse strategische verkenningsvliegtuig, en alert te blijven”, klinkt het. 

Vorige maand dreigde Noord-Korea nog met het neerhalen van Amerikaanse surveillancevliegtuigen die zijn luchtruim schonden. Daarbij beschuldigde het Washington van “intensievere spionageactiviteiten” die verder gingen dan wat “in oorlogstijd” zou worden gedaan.

Het nieuwe incident gebeurde in de aanloop naar een top tussen de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan. Een Zuid-Koreaans parlementslid zei donderdag, op basis van informatie van de inlichtingendienst van dat land, dat Noord-Korea mogelijk een intercontinentale ballistische raket zal lanceren of andere militaire acties zal ondernemen als protest tegen de topontmoeting.

President Joe Biden ontmoet in Camp David de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol en de Japanse premier Fumio Kishida. Biden hoopt de banden tussen Seoel en Tokio aan te halen om de nucleaire dreigingen vanuit Noord-Korea het hoofd te bieden. Ook bespreken ze de groeiende invloed van China in Azië.

Zuid-Korea en de Verenigde Staten beginnen maandag bij Zuid-Korea aan gezamenlijke militaire oefeningen niet ver van de grens van Noord- en Zuid-Korea die elf dagen gaan duren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer