Het hoofd van de technische dienst in de kerncentrale van Neckarwestheim, bij de start van de ontmanteling

Bondskanselier Scholz wil geen nieuwe kerncentrales in Duitsland

Op een campagne-evenement van zijn partij SPD in München, in de deelstaat Beieren, heeft bondskanselier Olaf Scholz gezegd dat het uitgesloten is dat er in Duitsland nieuwe kerncentrales gebouwd worden.

Wie vraagt om nieuwe kerncentrales, vergeet dat het vijftien jaar duurt om een nieuwe kerncentrale te bouwen en dat het hele proces erg duur is, stelde Scholz. Wanneer de kerncentrales klaar zouden zijn, zouden de elektriciteitsprijzen twee tot drie keer zo hoog zijn als de prijzen van hernieuwbare energie, die tegen dan breed uitgerold zou zijn in Duitsland, luidde de redenering.

Na de Russische inval in Oekraïne namen de energieprijzen in Duitsland een hoge vlucht. De christendemocraten van de CDU/CSU, de extreemrechtse AfD en de liberale FDP riepen op om het gebruik van kernenergie te verlengen. Duitsland sloot zijn laatste kerncentrales in april. 

Het land bouwt elektriciteitssnelwegen doorheen het land om hernieuwbare energie van het noorden, waar ze wordt opgewekt, naar gebieden met een hoog energieverbruik te brengen. Volgens Scholz is het lage tempo waarmee de elektriciteitsleidingen in Beieren worden uitgebreid, een van de redenen voor de hoge elektricteitsprijzen. 

"Als de grote elektriciteitsleidingen van het noorden en het oosten van Duitsland al naar het zuidwesten waren aangelegd, zouden we al lagere elektriciteitsprijzen hebben", zei Scholz vrijdag. Hij stelde aan de kaak dat de Beierse deelstaatregering zich verzet had tegen de snelle uitbreiding van de elektriciteitsleidingen.

De kiezers in Beieren trekken op 8 oktober naar de stembus om een nieuwe deelstaatregering te kiezen.

 

Meest gelezen