© BELGA

IJzersterke Red Panthers zetten EK-ambities kracht bij en verpulveren Italië in opener

Vooraf klonken de Red Panthers razend ambitieus in Mönchengladbach en na deze wedstrijd kunnen we hen geen ongelijk geven. De Belgische vrouwen gunden Italië haast geen enkele kans en wonnen na een ijzersterke match met duidelijke 6-0-cijfers.

Jeroen De Pauw

De Red Panthers speelden 5 keer tegen Italië en wonnen alle duels, soms met zware cijfers. Dat klasseverschil was eigenlijk vanaf begin opnieuw te zien. Bij de eerste dreiging van Belgische kant was het al (bijna) prijs. Een strafcorner na nog geen twee minuten werd feilloos omgezet door Vanden Borre, maar de bal ging iets te hoog en zo werd de goal afgekeurd voor gevaarlijk spel na tussenkomst van de videoref.

De Panthers zetten de Italianen gewoon verder onder druk en daar hadden de vrouwen uit de laars het zichtbaar lastig mee. De druk bleef duren. Een nieuwe strafcorner na elf minuten in het eerste kwart werd nog gestopt, maar in de kluts nadien duwde Michelle Struijk de bal toch over de doellijn. Het moeilijkste was dan al achter de rug voor de Panthers.

Onophoudelijke druk

Halverwege het tweede kwart was het opnieuw prijs, en op wat voor een manier. Goede druk van Emily White zorgt voor een foutje bij de Italianen. De bal kwam bij Abi Raye. Die aarzelde geen seconde en knalde met de backhand de bal kansloos voorbij de Italiaanse doelvrouw. Een prachtig doelpunt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© BELGA

In een volledige eerste helft hebben de Italianen amper voet op de Belgische helft gezet. De Panthers trokken dus met een gerust gemoed de kleedkamer in. En met eenzelfde intensiteit kwamen ze weer buiten. België zette haar tegenstander hoog vast en het was zoeken naar openingen in het lage Italiaanse blok.

Bibberen en beven

De Belgen bleven zoeken naar die geruststellende derde treffer, maar daarvoor moesten ze wachten tot het laatste kwart van de wedstrijd. Charlotte Englebert werd gehinderd bij een strafcorner en zo kregen we een strafbal te zien. Een eitje voor de aanvalster: 3-0.

© BELGA

Niet veel later was daar ook nog de vierde treffer, dit keer op naam van Emma Puvrez. De Italianen bibberden angstig verder, en dan viel ook nog eens de 5-0 na een mooie variant op strafcorner. Englebert maakte haar tweede van de match.

Het enige wat nog ontbrak was een rechtstreekse goal op strafcorner - een van de voornaamste werkpunten van deze jonge ploeg - maar ook dat werd nog afgevinkt door Vanden Borre. Check.

De Panthers tanken vertrouwen met deze klinkende 6-0-zege en kunnen met vertrouwen de confrontatie met topfavoriet Nederland tegemoet gaan. En de Italianen? Die waren vooral blij dat de match erop zat.

De Panthers van bondscoach Raoul Ehren nemen het in hun resterende groepswedstrijden op tegen gigant en nummer 1 van de wereld Nederland (zondag om 15 uur) en Spanje (dinsdag om 17 uur). Nederland versloeg later zaterdag in haar eerste poulewedstrijd Spanje ruim met 5-1.

Charlotte Englebert scoort twee keer: “Ideale start”

Charlotte Englebert scoorde zaterdag twee keer in de 6-0 zege van de Belgische hockeyvrouwen tegen Italië op het EK in het Duitse Mönchengladbach. De 22-jarige Englebert was achteraf “blij met de manier waarop het team is gegroeid naarmate de wedstrijd vorderde.” Maar volgens de Red Panther zal het zondag nog beter moeten, wanneer ze het opnemen tegen toernooifavoriet Nederland.

De Belgen grepen de Italianen van bij de start bij de keel en domineerden de hele partij. Desondanks waren de eerste tien minuten wat slordig. “Een eerste groepswedstrijd is altijd lastig. Er was een beetje stress in het begin en pas op het einde lieten we ons gaan”, gaf Englebert toe die op een strafbal en strafcorner scoorde, Emma Puvrez en Stephanie Vanden Borre zorgden voor de 6-0 eindstand.

“We zijn nog niet op ons best. Er zijn een paar details die we moeten uitzoeken, maar we zijn sterk en dat is het belangrijkste”, benadrukte ze. “Tegen Italië, dat met passie verdedigt, had het een listige wedstrijd kunnen worden. We kunnen dus tevreden zijn met de manier waarop we hebben gespeeld en met het feit dat we zes doelpunten hebben gemaakt, zeker omdat het doelgemiddelde heel belangrijk kan zijn. Het is een ideale start.”

Englebert, die deze zomer Racing ruilde voor het Nederlandse Den Bosch, kijkt uit naar het duel met haar nieuwe vaderland. “We hebben vertrouwen in ons spel en ons niveau zal nog beter zijn”, voorspelt ze.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer