Het Mamadepot in de Kerkstraat in Lille biedt naast tweedehands kledij, speelgoed en andere materialen voor kinderen ook herbruikbare schoolspullen aan.© Bart Van den Langenbergh

Mamadepots bieden herbruikbare schoolspullen aan: “Wie het financieel niet breed heeft, geniet van extra voordelen”

Lille -

Gezinnen kunnen net voor de start van het nieuwe schooljaar komen snuisteren naar goedkope schoolspullen in een Mamadepot van de organisatie Ferm. Ook in het Mamadepot in de Kerkstraat in Lille kan iedereen stiften, brooddozen, boekentassen en andere tweedehandse spullen in goede kwaliteit op de kop tikken. “Een nieuwe boekentas kost al gauw 150 euro. Als je hier een boekentas kan kopen voor 5 euro, maakt dat een groot verschil”, zegt coördinator Veerle Van Welden van Ferm.

Bart Van den Langenbergh

Het was zaterdagochtend al gezellig druk in het Mamadepot in het voormalig OCMW-gebouw in de Kerkstraat in Lille. Ongeveer twintig vrijwilligers houden sinds november vorig jaar de tweedehandswinkel voor kinderen en jongeren van 0 tot 16 jaar draaiende. Enkele weken voor het nieuwe schooljaar van start gaat, pakt het Mamadepot uit met een groot aanbod aan tweedehandse of niet-gebruikte schoolspullen. De schoolmaterialen die nog van goede kwaliteit zijn, verwisselen voor een zacht prijsje van eigenaar.

“We hebben via Facebook een oproep gedaan om schoolspullen in te leveren in ons Mamadepot”, vertelt Hadewych Joris van het Mamadepot in Lille. “Heel veel mensen hebben allerlei materialen gaande van potloden tot boekentassen binnengebracht. Wij hebben alle spullen nagekeken en de potloden geslepen. Er zijn ook best wat spullen binnengebracht die nog in de verpakking zitten en nog niet gebruikt waren. Een pakje stiften kost hier 1 euro en voor een brooddoos vragen we een halve euro. We bieden ook in de maand september ook nog goedkope schoolspullen aan voor bijvoorbeeld jongeren die gaan voortstuderen.”

Ook kleding

In heel Vlaanderen zijn er intussen veertien Mamadepots, waarvan twee in de provincie Antwerpen: in Lille en in Laakdal. “Het is leuk dat je hier goedkoop allerlei materialen voor school maar ook kledij kan aanschaffen”, zegt Evy Heylen (34) uit Wechelderzande (Lille).

De mama was samen met haar 12-jarige dochter Hanne aan het shoppen in het Mamadepot. “Schoolgaande kinderen kosten nu eenmaal geld. Het is een goede zaak dat mensen met een bescheiden inkomen hier lang kunnen komen.”

Evy Heylen en haar dochter Hanne uit Wechelderzande zijn in het Mamadepot in Lille ook op zoek naar stiften en kaften.© Bart Van den Langenbergh

Annelies Nuyts (33) en haar zoontje Theo Verhoeven (6) uit Wechelderzande komen geregeld een kijkje nemen in het Lilse Mamadepot. Ook zaterdag waren ze van de partij. “Wij komen maandelijks een keertje naar het Mamadepot, niet alleen voor kledij maar ook voor speelgoed”, vertelt Annelies Nuyts. “Theo gaat nu naar het eerste leerjaar en hier hebben we toch al wel wat schoolspullen gevonden. Je kan de kinderen al eens iets extra geven. In een gewone winkel betaal je al gauw 30 euro voor een stuk speelgoed terwijl dat hier vaak maar 3 euro is.”

Annelies Nuyts en haar zoontje Theo Verhoeven uit Wechelderzande zijn vaste klanten in het Mamadepot in Lille.© Bart Van den Langenbergh

Ontmoetingsplek

De Lilse burgemeester Marleen Peeters (N-VA) kan het succes van het Mamadepot alleen maar toejuichen. De trotse grootmoeder van Leo (22 maanden) komt zelf af en toe winkelen in het Mamadepot. “Ik heb hier onlangs een kleine kinderwagen aangeschaft en ik vind hier ook kledij in goede kwaliteit voor mijn kleinzoon. Mijn schoondochter komt hier geregeld zelf kleding afleveren”, legt Marleen Peeters. “Het Mamadepot in Lille is een groot succes. Dat betekent ook dat er veel behoefte is aan dergelijke initiatieven.”

Burgemeester Marleen Peeters van Lille komt ook wel eens snuisteren in het Mamadepot voor spullen voor haar kleinzoon Leo.© Bart Van den Langenbergh

Het Mamadepot is meer dan een winkel. Het is ook een ontmoetingsplek voor de buurt. In de koffiehoek en kinderspeelhoek vinden mensen elkaar voor een praatje. “Mamadepots zijn een stimulans om goederen te hergebruiken en zo de afvalberg te verkleinen. Iedereen is hier welkom, uit eender welke sociale klasse”, benadrukt coördinator Veerle Van Welden van Ferm. “Wie het financieel niet breed heeft, geniet hier van extra voordelen. Dat is echt nodig voor diegenen die met een beperkt gezinsbudget de maand moeten doorkomen. Een nieuwe boekentas kost al gauw 150 euro. Als je hier een boekentas kan kopen voor 5 euro, maakt dat een groot verschil.”

Het Mamadepot in de Kerkstraat in Lille biedt naast tweedehands kledij, speelgoed en andere materialen voor kinderen ook herbruikbare schoolspullen aan.© Bart Van den Langenbergh

mamadepotlille@gmail.com, samenferm.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lille