Is de nieuwe Russische maanmissie mislukt? Loena-25 ondervindt "technische problemen"

Twee dagen voor de voorziene maanlanding heeft de Russische maanlander Loena-25 af te rekenen met "technische problemen".  Dat meldt het Russische ruimtevaartagentschap Roskosmos. De problemen deden zich voor toen het ruimtetuig naar een lagere baan ging zakken. Het is nog niet duidelijk of daarmee de hele missie is mislukt. 

De maanlander moet komende maandag landen op de zuidpool van de maan. Loena-25 werd op donderdag 10 augustus gelanceerd en zit sinds afgelopen woensdag in een baan rond de maan. 

Om er te kunnen landen, moet het ruimtetuig naar een lagere baan gebracht worden. Tijdens die operatie zou vandaag iets misgelopen zijn. "Er deed zich een abnormale situatie voor aan boord van de ruimtesonde, waardoor het manoeuvre niet kon worden uitgevoerd met de gespecifieerde parameters", zegt Russisch ruimtevaartagentschap Roskosmos in een korte verklaring.

Welke impact het nu heeft op de missie is nog niet duidelijk. "De specialisten zijn de situatie aan het analyseren", zegt het agentschap. "Meer details wil het nog niet vrijgeven."

Eerste resultaten

Eerder liet Roskosmos al weten dat het de eerste resultaten had ontvangen van Loena-25 over de chemische elementen in de maanbodem. Het agentschap voegde daar aan toe dat het "de inslag van een micrometeoriet" had geregistreerd.

De maanlander maakte ook beelden van de Zeeman-krater, de op twee na diepste krater op het zuidelijk halfrond van de maan, met een diameter van 190 kilometer en een diepte van 8 kilometer.

Een foto van de Zeeman-krater genomen door Loena-25.

Loena-25 is het eerste Russische ruimtetuig sinds 1976 dat in een baan om de maan is gebracht. De maanlander is ongeveer zo groot als een kleine wagen en weegt zo'n 800 kilogram. 

Ook India is op weg naar de maan. Vorige maand lanceerde India de Chandrayaan-3. Ook die moet op de zuidpool van de maan landen. Daarmee hopen de Indiërs het vierde land in de geschiedenis te worden dat succesvol landt op de maan. Hun landing is voor woensdag of donderdag voorzien.

Meest gelezen