© AFP

Orkaan Hilary nadert Mexico en Californië: “Houd rekening met catastrofale overstromingen”

De Amerikaanse staat Californië en de Mexicaanse staat Baja California, aan de westkust van beide landen, zetten zich schrap voor de komst van orkaan Hilary op zaterdagavond (lokale tijd). Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center zou de storm “catastrofale en levensbedreigende” overstromingen kunnen veroorzaken.

mts
Bron: CNN, BBC

Momenteel trekt orkaan Hilary nog met windsnelheden van 200 kilometer per uur richting Mexico en de VS. Gelukkig is de orkaan afgezwakt van categorie 4 naar categorie 3. Dat betekent evenwel dat er nog steeds windsnelheden van 178 tot 207 km/u waarschijnlijk zijn. Genoeg om ramen en deuren uit te breken.

Naar verwachting zal de Hilary zaterdagavond Baja California binnentrekken als een orkaan en zondagochtend de grens met de Verenigde Staten oversteken als een afgezwakte (maar nog steeds heftige) tropische storm. Daarmee zou Hilary de eerste tropische storm in bijna 84 jaar in Californië.

(Tekst gaat verder onder de foto)

© AFP

Volgens het Amerikaanse National Hurricane Centre (NHC) kan de storm tot en met maandag “catastrofale en levensbedreigende overstromingen” veroorzaken. Naast de sterke wind waarschuwt de NHC ook voor hevige regenval. De komende uren en dagen zou er in delen van staten Californië, Nevada en Arizona de neerslaghoeveelheid kunnen vallen die normaal gesproken in een jaar tijd valt.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dat de NHC waarschuwingen voor een tropische storm uitstuurt, is op zich al uniek te noemen: het is namelijk de eerste keer dat het dat doet voor Zuid-Californië, waar de grootsteden Los Angeles en San Diego gelegen zijn. De Amerikaanse National Weather Service (NWS) waarschuwt voor dan ook voor een “grote kans” op plotselinge overstromingen in de regio van San Diego. “Iedereen moet voorbereid zijn op zeer grote overstromingen. Er is geen tijd te verspillen aan voorbereiding. De voorspelling zal er niet beter op worden”, aldus de NWS.

In San Diego waarschuwde de NWS voor het “hoge potentieel” van plotselinge overstromingen. Bijna 26 miljoen mensen in het zuidwesten van de VS stonden onder toezicht van overstromingen.

In Mexico, dat vaker te maken krijgt met orkanen, staan 18.000 militairen paraat om te helpen bij reddingsacties. De bevolking van Baja California was de voorbije uren al druk in de weer met het inzamelen van voedsel en water. De Mexicaanse civiele bescherming heeft op verschillende plaatsen in de regio ook schuilplaatsen geopend. In overstromingsgevoelige gebieden zijn al evacuaties begonnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer