Koninklijk Paleis/ Bas Bogaerts

Prins Gabriël viert 20e verjaardag met nieuw portret

Prins Gabriël, de oudste zoon van koning Filip en koningin Mathilde, viert vandaag zijn 20e verjaardag. Het Koninklijk Paleis geeft ter gelegenheid hiervan een nieuw portret vrij en maakt ook de plannen van de prins voor het komende academiejaar bekend.

Gabriël, de tweede in lijn voor de troonopvolging na zijn zus Elisabeth (21), rondde deze zomer het eerste jaar van zijn opleiding aan de Koninklijke Militaire School (KMS) af. Hij poseert op de nieuwe foto in de gala-outfit van de school. Die droeg de prins ook toen hij afgelopen nationale feestdag voor het eerst meeliep met het Nationaal Defilé. De foto werd gemaakt op de nationale feestdag in de Erevestibule van het Kasteel van Laken door Bas Bogaerts.

Prins Gabriël viert vandaag zijn 20e verjaardag.
Koninklijk Paleis/ Bas Bogaerts

De prins startte zijn opleiding sociale en militaire wetenschappen aan de KMS in augustus vorig jaar. Toen lagen de opties nog open, maar het Paleis laat nu weten dat prins Gabriël beslist heeft voort te studeren aan de KMS. Na de zomer begint hij dus aan zijn tweede bachelorjaar sociale en militaire wetenschappen. Hij volgt de opleiding in het Nederlands en zit er op internaat.

Hiervoor volgde prins Gabriël nog een vooropleiding van 1 jaar aan het National Mathematics & Science College in Warwickshire en behaalde hij zijn internationaal baccalaureaat na een tweejarige Engelstalige opleiding aan de International School of Brussels. Tot zijn 16e volgde prins Gabriël middelbaar onderwijs in het Nederlands aan het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel. Hij spreekt vloeiend Frans, Nederlands en Engels.

Meer op de voorgrond

Enkele weken geleden deelde het Paleis op sociale media foto's van Gabriël op het militaire zomerkamp van de school, waar ook zijn oudere zus Elisabeth aan deelnam. Zij studeerde enkele jaren geleden een academiejaar aan de KMS en begint na de zomer aan haar laatste jaar "history & politics" aan het Britse Lincoln College in Oxford. 

De prins staat in de schaduw van troonopvolgster Elisabeth, maar komt de laatste maanden prominenter in beeld. In april vergezelde hij zijn vader koning Filip voor het eerst op een werkreis. Ze trokken samen naar Frans-Guyana om de lancering van de Ariane 5-raket bij te wonen. Op 21 juli liep Gabriël zoals gezegd mee tijdens het traditionele Nationaal Defilé met zijn jaargenoten van de KMS. 

Prins Gabriël samen met koning Filip in Frans-Guyana.
DLE
Prins Gabriël liep op 21 juli voor het eerst mee in het militair defilé op de nationale feestdag.

Welke rol Gabriël in de toekomst zal opnemen binnen de koninklijke familie is voorlopig onduidelijk. Hoe dan ook zal hij net als zijn jongere zus Eléonore en broer Emmanuel geen dotatie ontvangen. Broers en zussen van de troonopvolg(st)er hebben daar, in tegenstelling tot prins Laurent en prinses Astrid nu, geen recht meer op en moeten zelf voor een inkomen zorgen. 

Deze foto's werden kort na de nationale feestdag al vrijgegeven:

Prins Gabriël, koning Filip en kroonprinses Elisabeth in gala-uniform, voor het defilé op de nationale feestdag.
Koninklijk Paleis/ Bas Bogaerts
Prins Gabriël en kroonprinses Elisabeth in gala-uniform, voor het defilé op de nationale feestdag.
Koninklijk Paleis/ Bas Bogaerts

Meest gelezen