AFP or licensors

Vijf gewonden bij "Oekraïense droneaanval" op treinstation in Russische stad Koersk: "Realiteit van de oorlog dringt stilaan binnen"

In de Russische stad Koersk, op zo'n honderd kilometer van de grens met Oekraïne, zijn vijf mensen gewond geraakt nadat een drone het dak van het treinstation geraakt had. De lokale gouverneur heeft het over een "Oekraïense droneaanval". Ook Moskou zou opnieuw het doelwit van een droneaanval geweest zijn. "De realiteit van de oorlog dringt stilaan binnen bij de Russische bevolking", vertelt Ruslandcorrespondent Geert Groot Koerkamp.

Rusland, en dan vooral Moskou, is de laatste tijd wel vaker het doelwit van droneaanvallen, maar dat bij zo'n aanval gewonden vallen is uitzonderlijk. Bij dit incident stortte een drone neer op het treinstation van Koersk, het dak vatte daarop vuur. Vijf mensen raakten lichtgewond door rondvliegende scherven.

Roman Starovoit, de gouverneur van de regio Koersk, heeft het op Telegram over een "Oekraiënse droneaanval". Hij deelde ook verschillende foto's van de schade aan het treinstation.

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

"Realiteit dringt stilaan binnen"

Ook Moskou zou opnieuw het doelwit geweest zijn van een of meerdere droneaanvallen. Het vliegverkeer in twee plaatselijke luchthavens werd tijdelijk stilgelegd. Volgens het Russische ministerie van Defensie werd een Oekraïense droneaanval in de regio afgeweerd. Het is opvallend dat het ministerie informatie vrijgeeft, want tot voor kort zwegen de autoriteiten in alle talen over dergelijke incidenten.

"Maar de droneaanvallen op Russisch grondgebied zijn ondertussen zo talrijk, en hebben ook steeds meer een impact op het dagelijkse leven, dat het de mensen niet meer kan ontgaan. En dus bericht het ministerie nu zelf ook steeds vaker over die aanvallen", verklaart Ruslandcorrespondent Geert Groot Koerkamp in "De ochtend" op Radio 1. 

Er is nog geen paniek, maar dat kan snel veranderen wanneer er slachtoffers vallen

Ruslandcorrespondent Geert Groot Koerkamp over de talrijke droneaanvallen op Russisch grondgebied

De droneaanvallen op Russisch grondgebied zijn inderdaad bijna dagelijkse kost geworden, zeker in de regio’s Koersk en Rostov die aan Oekraïne grenzen. Soms bereikt een drone zelfs eens Moskou. En hoewel de drones zelden tot nooit ernstige schade aanrichten, zorgen de aanvallen toch steeds meer voor onrust bij de plaatselijke bevolking, merkt Groot Koerkamp. 

"De realiteit van de oorlog begint stilaan binnen te dringen. Er is nog geen paniek, maar dat kan natuurlijk snel veranderen wanneer er grote schade wordt aangericht of wanneer er slachtoffers vallen. Deze aanval op Koersk is een zeldzaam incident waarbij Russische burgers rechtstreeks gewond geraken en het is voor iedereen duidelijk dat dit soort aanvallen zal blijven doorgaan."

BELUISTER - Geert Groot Koerkamp in "De ochtend" op Radio 1 over de droneaanval op Koersk:

Zelenski dreigt met vergeldingsacties na dodelijke raketaanval

De droneaanvallen volgen een dag nadat een Russische raket insloeg in Tsjernihiv, in het noorden Oekraïne. Bij die aanval kwamen 7 mensen om het leven, onder wie een kind. Nog eens meer dan 100 anderen raakten gewond. De Oekraïense president Zelenski veroordeelde de aanval vannacht in een videoboodschap en dreigt met vergeldingsacties.

"In de Russische pers wordt nauwelijks gesproken over de aanval op Tsjernihiv", vertelt Groot Koerkamp. "Maar het officiële verhaal van de Russische autoriteiten zou zijn dat de raketaanval gericht was op het theatergebouw in Tsjernihiv, omdat Oekraiënse militairen daar volgens hen waren samengekomen om nieuwe droneaanvallen te plannen."

Meest gelezen