VOORBESCHOUWING. Finale WK vrouwenvoetbal (12u): het tiki-taka van Spanje of de krachttoeren van Engeland?

Nadat Zweden in de match voor brons gastland Australië in nationale rouw heeft geduwd, staat een dag later de clash op het programma waar het eigenlijk allemaal om te doen is: de WK-finale tussen Spanje en Engeland. Een clash der stijlen die over de wereldtitel zal beslissen.

Jeroen De Pauw

Down Under staan de zenuwen strak gespannen bij Spanje en Engeland. Een van deze twee Europese grootmachten kan zich in de geschiedenisboeken schrijven met een wereldtitel, de andere verdwijnt in de marges met weliswaar knap zilver.

Voor beide teams geldt dat ze een sterk toernooi achter de rug hebben. Spanje liet een kleine steek vallen in de groepsfase met een zware en vooral onverwachte 0-4-nederlaag tegen het zeer flitsende Japan, maar zetten voorts een sterke reeks neer. 3-0 tegen Zwitserland, 5-0 tegen Zambia, 5-1 tegen Zwitserland. In de kwartfinale en halve finales gingen vervolgens Nederland en Zweden voor de bijl, telkens met 2-1.

Salma Paralluelo© REUTERS

Stuk voor stuk beten deze tegenstanders hun tanden stuk op het vlotte tiki-taka-voetbal van de Spaanse vrouwen. Uitkijken vooral naar de jonge Salma Paralluelo, die met enkele acties zo het verschil kan maken. De hele ploeg is overigens piepjong en bovendien is het de allereerste WK-finale ooit voor Spanje.

Door het oog van de naald

De kunst voor Engeland wordt om de Spanjaarden hier niet aan toe te laten komen. De minder fijnvoetige Engelsen spreiden dit toernooi vooral krachtvoetbal tentoon, met soms wel fantastische goals. Vooral Lauren James, die de laatste twee wedstrijden aan de kant moest toekijken na de domste rode kaart van het toernooi, liet al fluwelen acties zien. De vergelijkingen als ‘de vrouwelijke Lionel Messi’ die hen en der weerklinken, zeggen voldoende. Wellicht zien we haar opnieuw terug in de basis.

In tegenstelling tot Spanje, liet Engeland nog geen enkele steek vallen. Al ging het aanvankelijk moeizaam. Haïti en Denemarken werden met amper 1-0 geklopt en na een Chinees hapje (6-1 winst) kroop de ploeg van de Nederlandse Sarina Wiegman zelfs door het oog van de naald tegen Nigeria. Mochten de Nigeriaanse vrouwen geen koudwatervrees gehad hebben tijdens de penaltyreeks, was Engeland hier misschien wel nooit geraakt. Nadien volgden nog overwinningen tegen Colombia en gastland Australië.

Lauren James trakteerde zichzelf tegen Nigeria op een oerdomme rode kaart.© AFP

Wie heeft de beste kaarten?

Vorig jaar op het EK stonden beide landen een laatste keer tegenover elkaar, toen in de kwartfinales. Spanje speelde toen bijzonder sterk, maar liep tegen een Engelse vuist aan en verloor toch met 1-3. De Engelse vrouwen hebben meer ervaring in het spelen van finales, zeker tegenover een jonge Spaanse armada.

De twee beste teams van het toernooi tegenover mekaar in de finale, zo zou het eigenlijk altijd moeten zijn. En dat maakt deze wedstrijd bijzonder lastig te voorspellen. De bookmakers geven een minimaal voordeeltje aan Spanje, maar de verschillen zijn miniem. Hopelijk levert deze clash der stijlen ook een spannende WK-ontknoping op, zondag om 12u00 Belgische tijd.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer