Vrijwilligers komen samen om zich te registreren voor een eventuele gewapende strijd in de stad Niamey (foto 19 augustus 2023).
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Opnieuw Belgen geëvacueerd uit Niger, nieuwe militaire leider waarschuwt voor buitenlandse inmenging

Gisteravond zijn op de militaire luchthaven van Melsbroek opnieuw een groep Belgen en rechthebbenden (mensen met een directe link met een Belg, red) geland die terugkeerden uit Niger. Eind juli pleegde het leger in het West-Afrikaanse land een staatsgreep. De situatie is er bijzonder gespannen. Andere West-Afrikaanse landen dreigen met een militaire interventie als de nieuwe regering niet aftreedt.

Sinds de militaire staatsgreep in Niger eind juli hebben verschillende landen evacuatievluchten uitgevoerd voor landgenoten en rechthebbenden. Kort na de staatsgreep keerden al een honderdtal Belgen terug uit Niger. Gisteravond is dus opnieuw een groep Belgen naar ons land overgebracht.

"Na de staatsgreep eind juli keerden 100 Belgen terug uit Niger via Parijs en Madrid", zegt Nicolas Fierens Gevaert, woordvoerder van Buitenlandse Zaken, aan VRT NWS. "Sindsdien hebben zich nog Belgen en rechthebbenden gemeld met de wens om Niger te verlaten. Gezien het beperkte aantal commerciële vluchten en de onmogelijkheid om de landgrenzen over te steken, is beslist om gebruik te maken van vluchten van Defensie".

Het gaat in totaal om 130 mensen, zowel Belgen en hun rechthebbenden en Europese onderdanen. Voor de terugkeeroperatie heeft een A400M-transportvliegtuig twee terugkeervluchten uitgevoerd tussen Niamey, de hoofdstad van Niger, en Libreville, de hoofdstad van Gabon. Daarna vertrok het richting België. Gisteravond landde de A400M in Melsbroek.

"Alle Belgen en hun rechthebbenden die hadden aangegeven dat ze uit Niger wilden vertrekken, zijn terug", zegt Nicolas Fierens Gevaert, woordvoerder van Buitenlandse Zaken, aan VRT NWS. "Rechthebbenden, dat zijn familieleden en vluchtelingen die door België erkend zijn." Het was een uitzonderlijke vlucht. Het luchtruim boven Niger is gesloten, maar de autoriteiten daar gaven toch hun toestemming voor de vlucht.

BEKIJK - "Gisteravond is op Melsbroek een militair toestel geland met gerepatrieerde EU-burgers", zegt woordvoerder van BuZa Fierens Gevaert in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Staatsgreep in Niger in het kort

  • Op 27 juli heeft een groep militairen de democratisch verkozen president Mohamed Bazoum afgezet en zelf de macht gegrepen. Generaal Abdourahamane Tiani is de nieuwe leider.
  • Elf landen van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse landen (ECOWAS) willen dat president Bazoum in zijn functie wordt hersteld. Ecowas verkiest een diplomatieke oplossing, maar sluit een militaire interventie niet uit. Mali en Burkina Faso steunen de nieuwe machthebbers dan weer.
  • Er komt amper nog voedsel binnen in het straatarme Niger. De situatie voor de bevolking wordt almaar schrijnender.  

Na de staatsgreep paste Buitenlandse Zaken in ons land zijn reisadvies voor Niger aan. Alle reizen naar het West-Afrikaanse land worden afgeraden. Wie in Niger verblijft, moet overwegen of zijn aanwezigheid echt noodzakelijk is. Wie er toch voor kiest om daar te blijven, kan zich best registreren op Travellers Online en wordt aangeraden weg te blijven van manifestaties en de omgeving van het presidentiële paleis.

Dreiging van militair conflict blijft

De situatie in Niger blijft intussen erg gespannen. Elf landen van de ECOWAS, de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse landen, eisen dat de nieuwe militaire regering vertrekt. De democratisch verkozen president Bazoum moet opnieuw in zijn functie worden hersteld, klinkt het, anders komen er sancties.

Dat kan ook om militaire sancties gaan, dreigt ECOWAS. De landen zijn naar eigen zeggen klaar voor een militaire interventie. Er zou ook al overeenstemming zijn over een datum voor een interventie. ECOWAS geeft nog altijd de voorkeur aan een diplomatieke oplossing, maar wil niet "eindeloos in gesprek".

Gisteren had een delegatie van ECOWAS nog een ontmoeting met de militaire machthebbers in Niger en met de afgezette president Bazoum. Ook nog gisteren verklaarde generaal Abdourahamane Tiani, de nieuwe machthebber in Niger, dat er een overgangsregering van drie jaar zou komen. Hij waarschuwde tegelijk voor militaire inmenging van andere landen.

Niger is een van de armste landen ter wereld. Door de staatsgreep komt er nog amper voedsel het land binnen, waardoor de situatie voor de bevolking er zo mogelijk nog schrijnender wordt.

Meest gelezen