Verbod op watergebonden activiteiten op Galgenweel haalt wind uit de zeilen bij zeilclubs: “We verliezen 40.000 euro aan inkomsten”

Antwerpen, Linkeroever -

Door de aanwezigheid van de E. colibacterie in het Galgenweel dreigen de Antwerpse zeilclubs net hun beste dagen te missen. Vezega, de overkoepelende vereniging van de vijf zeilclubs op het Galgenweel, vindt het verbod van Antwerps burgemeester Bart De Wever overdreven en vraagt staalafnames op meerdere plaatsen.

Greg Van Roosbroeck

Dit weekend ligt het Galgenweel er al zeker doods bij. Na metingen van te hoge concentraties van de E. colibacterie, een bacterie in het water die schadelijk is voor mens en dier, besliste burgemeester Bart De Wever (N-VA) donderdag om alle recreatieve watergebonden activiteiten op de waterplas tijdelijk en per direct te verbieden.

Het Galgenweel ligt er, net nu het warmer wordt, troosteloos bij.© koen fasseur

Voor de vijf zeilclubs die jeugdkampen en avondcursussen gepland hadden, is het een streep door de rekening. “Voor deze week kunnen zeventien kinderen tussen 8 en 16 jaar een dag minder zeilen”, kijkt Justin Van Beek van de Koninklijke Liberty Yacht Club (KLYC) naar de reservaties. “Volgende week gaat het om 26 kinderen die we moeten ontgoochelen.”

Voor de zeilclubs is de laatste week van de grote vakantie, samen met de eerste, de drukst bezette. Ze organiseren woensdag ook de midweek challenge, een wekelijkse plezierwedstrijd tussen de zeilclubs onderling die ook de kassa moet spijzen. “Op zulke dagen wordt steevast gezellig gedronken en gebarbecued”, zegt Van Beek. “Net nu we na een paar regenachtige woensdagen een mooie editie hadden kunnen draaien, valt het clubleven stil.”

De zeilschool van Justin Van Beek mag het water niet meer op dit weekend.© koen fasseur

Volgens Patricia De Brandt van Vezega, de vereniging van de vijf zeilclubs op het Galgenweel, dreigen alle clubs samen zo’n 40.000 euro aan inkomsten te verliezen. Het verbod vindt ze overdreven. “Wij vragen ons af of de stalen over het hele oppervlak van 40 hectare van het Galgenweel genomen zijn, of alleen in de westelijke hoek van het waterpretpark. Het is niet omdat die uithoek vervuild is, dat ook onze zone vervuild is.” Vezega dringt aan om stalen te nemen over de hele oppervlakte. “Dus zeker ook in de zones waar de zeilers het meest actief zijn”.

Volksgezondheid

Op het kabinet van de burgemeester verwijzen ze naar de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). “Wij kunnen alleen uitgaan van de resultaten die ons werden overgemaakt en deze toonden duidelijk dat er een ernstige overschrijding van de maximale drempelwaarden was vastgesteld”, aldus woordvoerder Johan Vermant. “Bovendien is het zelfs met meerdere staalnames zeer moeilijk om in het geval van een overschrijding een bepaalde zone af te bakenen binnen één groot aansluitend watergebied.”

Het kabinet laat weten dat zodra uit nieuwe staalnames blijkt dat de zwemwaterkwaliteit minstens opnieuw aanvaardbaar is, watergebonden activiteiten weer worden toegestaan. “We begrijpen uiteraard dat deze tijdelijke stop voor de clubs geen aangename boodschap is”, reageert Vermant. “Maar de E. colibacterie is een zeer besmettelijke bacterie die zware gevolgen kan hebben en onder meer schade aan de nieren kan veroorzaken. Dan is het onze verantwoordelijkheid om geen enkel risico te nemen voor de volksgezondheid.”

© koen fasseur

Katrien Smet, woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij, laat weten dat er donderdag na de beslissing nog een nieuw staal afgenomen is. “Op de plaats waar zwemmen en waterskiën vergund zijn.” Zondag is daar resultaat van. “De E. colibacterie is minder hardnekkig dan bijvoorbeeld blauwalgen”, aldus Smet. “Ik hoop dat we goed nieuws kunnen brengen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV