archiefbeeld
rob voss fotograaf

Twee Antwerpse kwekerijen verliezen vergunning na controle dierenwelzijn

Twee dierenkwekers uit de provincie Antwerpen verliezen hun vergunning nadat een controle heeft uitgewezen dat het welzijn van de dieren in het gedrang kwam. Dit jaar moesten in totaal al acht kwekerijen sluiten. 

Een kweker gespecialiseerd in kleinvee uit Heist-op-den-Berg en een hondenfokkerij in Antwerpen moeten de deuren sluiten. De eigenaars kunnen de komende twee jaar niet opnieuw een vergunning aanvragen. 

Bij controles werden inbreuken op de wetgeving rond dierenwelzijn vastgesteld. De dieren beschikten niet altijd over propere hokken of zuiver drinkwater. Zieke dieren zaten samen met andere dieren en kadavers werden niet tijdig verwijderd. In de hondenfokkerij werden pups al op te jonge leeftijd weggenomen bij hun moeder.  De kwekerijen krijgen nog tijd om een nieuwe thuis te vinden voor hun dieren. 

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil met de nieuwe sluitingen een voorbeeld stellen: "Laat dit opnieuw een waarschuwing zijn voor alle andere kwekers die er de kantjes vanaf willen lopen. We gaan het niet door de vingers zien"

Meest gelezen