NH90 reddingshelikopter (archieffoto)
Foto Kurt bvba, Foto Kurt

16-jarige jongen verdronken in Bredene: "Hij riep nog om hulp, maar voorbijgangers konden hem niet redden"

Op het strand van Bredene is vanmorgen het lichaam aangespoeld van een 16-jarige jongen. Voorbijgangers hadden de tiener uit Sint-Jans-Molenbeek gisteravond al in de problemen zien komen in zee, maar konden hem niet redden. Reddingsdiensten hebben heel de avond gezocht, maar konden de drenkeling niet meer vinden. De jongen was op vakantie bij zijn vader die aan de kust woont. 

De hulpdiensten van Bredene werden gisteravond rond 20.30 uur opgeroepen, omdat wandelaars een jongen in problemen hadden zien komen in de zee. "De jongen riep om hulp en een voorbijganger heeft nog geprobeerd om hem zelf uit de zee te redden, maar is daar door de sterke stroming niet in geslaagd", vertelt Dennis Goes van de politiezone Bredene-De Haan.

"Na de oproep zijn wij ter plaatse gegaan en werd de procedure drenkeling opgestart. We hebben de hele avond met een helikopter en reddingsschepen gezocht, maar konden de jongen niet meer vinden." Rond 22.15 uur werd de zoekactie stopgezet, omdat het te donker was geworden.

"Vanmorgen, rond 6 uur, kregen we een oproep dat een lichaam was aangespoeld op zo'n twee kilometer van waar de drenkeling het laatst gezien was. Het bleek om dezelfde jongen te gaan." Het gaat om een 16-jarige jongen uit Sint-Jans-Molenbeek die op bezoek was bij zijn vader die in Oostende woont, net over de grens met Bredene. 

BEKIJK - Hulpdiensten schakelden gisteravond de grote middelen in, maar de zoekactie leverde niets op:

Videospeler inladen...
Een beeld van de twee reddingsschepen.

Gele vlag

De jongen zou de avond voordien ook al gaan zwemmen zijn, en dat terwijl dat eigenlijk niet meer mag na 18.30 uur, omdat er dan geen redders meer aanwezig zijn op het strand. Gisteren was de stroming waarschijnlijk vrij sterk, want ook overdag hing de gele vlag al uit, wat wil zeggen dat zwemmen op dat moment niet zonder risico is.

Vorige maand verdronk in Oostende ook al een jongeman uit Sint-Jans-Molenbeek in gelijkaardige omstandigheden, ook buiten de bewaakte uren.

Hoewel de jongen die gisteren in problemen kwam blijkbaar wel vertrouwd was met de zee, benadrukken de hulpdiensten dat heel wat mensen - zeker uit het binnenland - de gevaren van de zee onderschatten. "De zee is geen zwembad", is een stokpaardje van Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen.

Zonder redders zouden dagelijks mensen verdrinken aan de kust

Steve Vandenberghe (Vooruit), burgemeester Bredene

Ook de burgemeester van Bredene, Steve Vandenberghe (Vooruit), die zelf redder is geweest, herhaalt om niet in zee te gaan buiten de bewaakte uren. "Er stond gisterenavond een verraderlijke wind en dan verandert de zee in een moordmachine, zeker aan de golfbrekers", zegt hij.

"De grote investeringen in de reddingsdienst zijn niet voor de show. Zonder redders zouden dagelijks mensen verdrinken aan de kust. Zij handelen preventief en houden zwemmers weg van de golfbrekers en uit het water op de gevaarlijke momenten."

Meest gelezen