© Lieven Van Imschoot

Jongeman bouwt Playmobil-dorp geïnspireerd op het Kasteel van Laarne

Ben De Praetere (22) uit Laarne bouwde een middeleeuwse stad in Playmobil. Zijn inspiratie haalde hij bij het Kasteel van Laarne. Zijn middeleeuwse versie van 4,7 meter op 1,2 meter is in het echte kasteel te bewonderen.

In het Kasteel van Laarne kun je nog tot midden september het Playmobil-dorp van Ben De Praetere bezoeken. Hij woont zelf in Laarne en bouwde een middeleeuws dorp met Playmobilfiguren geïnspireerd op het echte kasteel.

"Ik wil het taboe doorbreken dat Playmobil enkel voor kinderen is", zegt hij. "Het is een passie zoals een ander, en je kunt er je eigen unieke fantasiewereld mee creëren. Er bestaan al verschillende dozen voor volwassenen."

Ben speelt al sinds zijn vierde met de speelgoedfiguurtjes. Het is pas in zijn tienerjaren dat hij ook begint met verzamelen. "Ik wist niet dat Playmobil verzamelen ook als hobby kon. Mensen zijn soms verbaasd wanneer ik erover vertel en vinden het speelgoed voor kinderen, maar daar ben ik het niet mee eens."

© Lieven Van Imschoot

Ook het huis van de jongeman staat er vol mee. "Alle tafels, bureaus en kasten staan inderdaad vol met diorama's van Playmobil", vertelt Ben. "Ik ben nu met mijn vriendin de kelder aan het inrichten, zodat de woonkamer weer wat huiselijker kan worden."

© Lieven Van Imschoot

Ben bouwde dus ook een middeleeuwse stad, geïnspireerd op het kasteel. "De kijker mag zijn fantasie laten werken en oordelen of Laarne herkenbaar is of niet. Ik kreeg al goeie reacties, zowel van kinderen als van volwassenen. En mijn tentoonstelling is ideaal om komaf te maken met het taboe. Lego is veel bekender, maar het zou leuk zijn als Playmobil verzamelen ook als normaal gezien wordt."

Wie het diorama 't Cruydt in 't Kasteel wil bekijken, moet wel een bezoekersticket kopen.

Meest gelezen