Herbeleef het slot van Pukkelpop: The Killers sluit Main Stage af met batterij meezingers, Balthazar neemt tijdelijk afscheid met "greatest hits"-show

Pukkelpop 2023 zit erop. De Amerikaanse groep The Killers heeft de Main Stage afgesloten, met een batterij meezingers. Eerder op de avond is de Belgische band Balthazar ingevallen voor Florence and The Machine. De organisatie blikt tevreden terug en noemt Pukkelpop 2023 een "grandcrujaar".

In deze liveblog zetten we de belangrijkste gebeurtenissen op dag 4 van Pukkelpop bovenaan vast, daaronder kan je chronologisch voort lezen. Je kan het festival ook rechtstreeks volgen via Studio Brussel op VRT MAX.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

The Killers sluit Main Stage van Pukkelpop af in stijl met hun ultieme meezingers

De eer om het laatste concert van Pukkelpop 2023 te spelen op de Main Stage is weggelegd voor de Amerikaanse band The Killers. Dat ze met hun energieke meezingers een prima keuze zijn om een festival af te sluiten, hebben ze vorige zomer al bewezen als slotact op Rock Werchter. Toen haalden ze een gastdrummer uit het publiek: dat trucje hebben ze op Pukkelpop niét overgedaan.

Wél helemaal op de afspraak: frontman en fulltime showbeest Brandon Flowers, naar goede gewoonte met een kledingstuk met bloemen op. Hij heeft Pukkelpop gecharmeerd met een klein woordje Nederlands. "Alles okee?" en "Gaan we samen plezier maken?" The Killers doen geen half werk: ze schieten tricolore zwart-geel-rode confetti af en creëren een gordijn aan vuurwerk tegen hun backdrop op het podium. Brandon Flowers flaneert naar hartelust over een verlichte catwalk, helemaal in zijn element.

En er werd nog een allerlaatste keer plezier gemaakt aan de Main Stage in Kiewit. Eerlijk: dat gebeurde vooral op de allergrootste hits van The Killers. Tussen die nummers zakt de sfeer en de energie in het publiek soms wat in elkaar: niet onlogisch aan het einde van een meerdaags festival.

De nummers waarop veel mensen hadden gewacht, om nog een laatste keer mee te brullen en te dansen: opener "Human", "Somebody told me", "When you were young" en afsluiter "Mr. Brightside". Zeker op het slotnummer sneuvelen alle decibelmeters door de totale overgave. "Mr. Brightside" krijgt een bijzonder uitgesponnen versie en is zonder meer het lied waar iédereen op gewacht heeft op de slotavond van Pukkelpop 2023. In de Boiler Room en de Club gaat het feest nog door tot 3 uur vannacht, en dan valt definitief het doek over deze 38e editie van het festival.

Véél meer dan een invalbeurt: Balthazar neemt tijdelijk afscheid van publiek met greatest hits-show

Geen Florence and The Machine op de slotavond van Pukkelpop, wel een inderhaast opgetrommeld Balthazar. Vorige week speelden ze op de Lokerse Feesten in principe hun laatste show in lange tijd, maar hun tijdelijke pauze hebben ze speciaal voor Pukkelpop even uitgesteld.

Vorig jaar speelde Balthazar trouwens ook al een show op de wei in Kiewit, dan op het eendagsfestival HEAR HEAR, dat deze zomer geen vervolgeditie meer kreeg. Toen kreeg Kiewit vooral nummers uit hun laatste plaat "Sand" te horen, vanavond werd het een echte "greatest hits"- setlist. Op het eerste nummer uit "Sand" - "On a roll" is het wachten tot halfweg. 

BEKIJK - Een fragment uit het optreden van Balthazar:

Videospeler inladen...

Balthazar toont nog maar eens waaraan ze hun ijzersterke livereputatie te danken hebben. Tijdens "The boatman" staan de vier musketiers broederlijk naast elkaar te zingen, als een sterk en harmonieus blok. Voeg daar nog de programmatie tijdens het "golden hour" bij, waardoor hun set start in warm avondlicht en eindigt in het donker, voor een extra laag sfeer.

Balthazar is zoals wel vaker zuinig met bindteksten. Twee keer verwijzen ze naar hun status als invallers van dienst: door het nummer "You won't come around" aan Florence Welch op te dragen. Een nummer dat volgens frontman Maarten Devoldere gaat over een lief dat niet komt opdagen. Met zijn scherpe kopstem klinkt hij kwetsbaar, op een schurende manier. Naar het einde toe weerklinken nog beterschapswensen aan het adres van Florence Welch, en de oproep om haar veel liefde en applaus te sturen.

Na dit ingetogen intermezzo barst de uitbundigheid volledig los, met feestnummer "Blood like wine", waarbij traditioneel de drankjes in de lucht gaan op de tekst "raise your glass to the night". En dan moet "Fever" nog komen, met de gouden baslijn waarop je onmogelijk kan stilstaan. Balthazar speelt de breed uitgesponnen liveversie, waarbij iedereen aan het einde het podium verlaat en het nummer na de terugkeer van het vijftal pas een stevige climax krijgt. Het inspireert het publiek in de voorste regionen tot een spontane sitdown.

We gaan voor even in de frigo, maar merci om er hier bij te zijn. Geniet van de laatste avond, wij gaan dat ook doen

Na een uitgelaten "Entertainment" en een ingetogen "Bunker" gaat het richting slotnummer "Losers", dat door de melancholische trombone helemaal de sfeer van een afscheidsnummer meekrijgt.

"Balthazar gaat nu voor even in de frigo, merci om erbij te zijn. Geniet van de laatste avond hier op het festival, wij gaan dat ook doen", klinkt het, nadat frontman Jinte Deprez tijdens de show opvallend vaak stilstond om het publiek te overschouwen. Hoelang het zal duren voor ze als Balthazar weer voor een uitgelaten festivalpubliek zullen spelen, weet niemand. Een tijdelijk afscheid in stijl was het zeker op Pukkelpop.

IN BEELD - Foals

© CPU - Mathias Verschueren
© CPU - Mathias Verschueren

IN BEELD - Beartooth

© CPU - Nathan Dobbelaere
© CPU - Nathan Dobbelaere

IN BEELD - Bonobo

© DB - Lore Van Dam
© DB - Lore Van Dam

BEKIJK - De volgende editie van Pukkelpop vindt plaats van 15 tot en met 18 augustus 2024, zo verklapt organisator Chokri Mahassine bij Studio Brussel:

Videospeler inladen...

IN BEELD - King Gizzard & The Lizard Wizard

© CPU - Mathias Verschueren
© CPU - Mathias Verschueren

Meest gelezen