© ATV

Watersport op Galgenweel weer toegelaten, controlestaal toont ‘zeer goede’ waterkwaliteit: “Hadden er goede hoop in”

Vanaf zondag is watersport op het Galgenweel weer toegelaten. Drie dagen geleden sloot burgemeester Bart De Wever de waterplas omwille van een te hoge waarde van de E. colibacterie, maar volgens een nieuw rapport is de waterkwaliteit nu ‘zeer goed’. Tim Farasyn van waterpretpark WakeUpCable is blij, maar niet verrast door het resultaat. “We hadden al gemerkt dat het water nu helderder is.”

edb

Bij metingen in het Galgenweel eerder deze week werd het dubbele van de maximale drempelwaarde van de E.colibacterie vastgesteld. Die bacterie is in hoge concentraties schadelijk voor zowel mensen als dieren. Contact met besmet water moet dus vermeden worden. De waterplas werd donderdag afgesloten voor alle watersport, met een prachtig zomerweekend voor de deur.

Vandaag is watersport wel weer toegelaten. Een controlestaal, die op donderdag genomen werd, geeft een zeer lage waarde van de E. colibacterie aan. De waterkwaliteit blijkt ‘zeer goed’. Het slechte resultaat dat de burgemeester het meer deed sluiten, kwam voort uit een routinecontrole van de Vlaamse Milieumaatschappij.

“Veiligheid primeert”

In waterpretpark WakeUpCable heeft uitbater Tim Farasyn zich na het goede nieuws meteen aan het rondbellen gezet. Hij is op zoek naar studenten die toch nog kunnen werken op deze zonnige dag. “Aangezien het weekend is én heel mooi weer, is dat geen makkelijke opdracht. We hadden de resultaten pas maandag verwacht.”

Farasyn is allang blij dat het park weer open kan, en het geplande zomerkamp maandag kan beginnen mét wateractiviteiten. “We verwachten zo’n 39 kinderen. De ouders waren op de hoogte gebracht van het verbod en hadden de optie gekregen om te annuleren, of om hun kind toch naar hier te laten komen. We zouden dan andere activiteiten uit het water voorzien hebben. De meesten hebben voor die tweede optie gekozen. Heel fijn dat we hen nu toch wakeboardles kunnen geven.”

Heel verrast is de wakeboarder niet door het resultaat van de controletest. “Je ziet duidelijk dat het water veel helderder is dan toen het eerdere staal genomen werd. We hadden er goede hoop in.” Het waterpretpark liep zo’n 300 bezoekers per zonnige sluitingsdag mis en Farasyn heeft een nachtwedstrijd wakeboarden - met aanwezigheid van twee wereldkampioenen - moeten verzetten door het verbod. Maar hij heeft alle begrip voor de beslissing van de burgemeester. “Veiligheid primeert bij ons altijd. Ik heb liever een klant die kan terugkomen dan één die niet kan terugkomen.”

Op zondag is er geen zeilschool, leden van de zeilclubs rond het Galgenweel kunnen wel meteen weer het water op. Maandag gaan de lessen opnieuw van start.

LEES OOK. Verbod op watergebonden activiteiten op Galgenweel haalt wind uit de zeilen bij zeilclubs: “We verliezen 40.000 euro aan inkomsten”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV