De Oekraïense president Zelenski bij de Nederlandse premier Mark Rutte in Eindhoven.© AFP

Nu ook officieel: Nederland en Denemarken gaan F-16’s leveren aan Oekraïne

Nederland gaat samen met Denemarken F-16-gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne leveren. Ontslagnemend premier Mark Rutte maakte dat zondag bekend na overleg met de Oekraïense president Volodimir Zelenski op vliegbasis Eindhoven.

mts
Bron: BELGA

Het is voor het eerst dat een westers land Oekraïne belooft moderne gevechtsvliegtuigen te geven. Eerder kreeg de regering in Kiev al wel van voormalige Oostbloklanden gevechtsvliegtuigen van Russische makelij.

Zelenski sprak over een “historische” beslissing en een “nieuwe etappe naar de versterking van het Oekraïense luchtruim”.

Zelenski vraagt al lang om de levering van F-16’s. Rutte kon nog niet zeggen om hoeveel vliegtuigen het gaat of wanneer ze worden geleverd. “Dit is niet iets voor de heel korte termijn”, zei de Nederlandse minister van Defensie Kajsa Ollongren vrijdag nog.

(Tekst gaat verder onder de foto)

© AFP

De Nederlandse F-16’s worden overtollig omdat ze momenteel vervangen worden door F-35’s. De Koninklijke Luchtmacht heeft nog 42 F-16’s waarvan er 24 operationeel zijn, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Nederland leidt samen met Denemarken een coalitie met elf andere NAVO-bondgenoten, waaronder ook België, die Oekraïners leert vliegen met een F-16. De Verenigde Staten gaven vorige week toestemming om F-16’s aan Oekraïne te gaan leveren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer