Wijnboeren Houwaart tevreden over zevende editie Sprankelend Hageland: "Bezoekers kwamen van over heel Vlaanderen"

Dit weekend organiseerden de wijnboeren van Rotselaar en Tielt-Winge weer rondleidingen, proeverijen en andere wijngerelateerde activiteiten voor het wijnevenement Sprankelend Hageland. Met dat evenement worden toeristen van buiten het Hageland naar de streek gelokt. En volgens wijnboer Joris Eeckhout uit Houwaart is dat ook dit jaar gelukt.

In negen Hagelandse gemeenten worden in augustus en september weer wijnweekends georganiseerd voor Sprankelend Hageland. Bezoekers kunnen via fiets-, loop- en wandelroutes de wijndomeinen en wijngaarden ontdekken. De wijnbouwers organiseren ook rondleidingen, proeverijen en andere wijngerelateerde activiteiten.

Sprankelend Hageland moet meer toeristen van buiten Vlaams-Brabant naar de regio lokken. Dit weekend was het de beurt aan Tielt-Winge en Rotselaar. In Houwaart, deelgemeente van Tielt-Winge, ontdekten bezoekers de wijndomeinen van zeven verschillende wijnboeren. En dat lokte veel geïnteresseerde wijnfanaten, weet Joris Eeckhout: "Mensen kwamen van dichtbij en van ver, van Kruisem, Oudenaarde of Dendermonde bijvoorbeeld."

Het zuiden van Frankrijk

"Omdat onze wijngaarden zo dicht bij elkaar liggen, waan je je hier in het zuiden van Frankrijk", zegt wijnboer Joris Eeckhout trots. "Waarom er zoveel wijnboeren op één plekje zitten? Onze wijngaarden zitten op het hoogste punt van Houwaart. Hier hebben we namelijk geen last van de voorjaarsvorst en we hebben hier ook veel zonuren", zegt hij.

Volgens boer Joris trekken de zeven wijngaarden daardoor ook doorheen het jaar veel bezoekers, maar dat komt ook door de gezellige omgeving. "Mensen zoeken de rust op tussen de wijngaarden. Er zijn veel holle wegen en je kan hier aangenaam wandelen en fietsen."

Meest gelezen