© VM, JVDP

Afscheid van oud-districtsburgemeester Stephanie Van Houtven (40) op Spoor Oost: “Ze heeft Borgerhout nooit losgelaten”

Borgerhout -

Onder de blauw-gele hangars op Spoor Oost kwamen zondagnamiddag enkele honderden familieleden, vrienden en Borgerhoutenaren samen om afscheid te nemen van voormalig districtsburgemeester Stephanie Van Houtven (ex-Vooruit). Ze overleed vorige maand op 40-jarige leeftijd aan de gevolgen van baarmoederhalskanker.

Elien Van Wynsberghe

LEES OOK. Voormalig districtsburgemeester van Borgerhout Stephanie Van Houtven overleden

Het afscheid vond niet zonder reden plaats op de site Spoor Oost. Als districtsburgemeester ijverde ze vurig om van de betonnen vlakte een park voor de Borgerhoutenaar te maken. “Het is Stephanie zelf die dit afscheid mee heeft vormgegeven. Ze wilde Spoor Oost nog eens gebruiken waarvoor het dient: Borgerhoutenaren samenbrengen”, gaf de ceremoniemeester mee. Een boodschap die meteen door burgemeester Bart De Wever (N-VA), aanwezig op de plechtigheid, genoteerd kon worden.

© Jan Van der Perre

De toon was gezet voor een afscheid dat het warme en strijdvaardige karakter van de Borgerhoutse ex-politica in beeld bracht. Haar man Laurent, met wie ze twintig jaar samen was, nam als eerste het woord. Nadien volgden de zussen van Van Houtven en een goede vriendin. Allemaal bewonderden ze de aanstekelijke energie, de bevlogenheid en de onvoorstelbare drang om te leven die de Borgerhoutse tot op het einde in zich had. “Wat een moed om dan uiteindelijk toch zelf te beslissen om los te laten.”

Haar man en grote liefde Laurent.© Jan Van der Perre

“Leef intens”

In Borgerhout liet de goesting om het verschil te maken Van Houtven boven de partijpolitieke belangen uitstijgen. Van Houtven werd ook geprezen voor haar talent voor het juiste woord op de juiste plaats.

Stephanie Van Houtven© Victoriano Moreno

Ook huidig districtsburgemeester en vriendin Marij Preneel (Groen) nam het woord. “Stephanie hield ervan om mensen bij elkaar te brengen. Ze was een gedreven schepen van Cultuur en Feestelijkheden. Voor haar was dat geen functie, het was wie ze was.”

“Borgerrio en de Reuzenstoet zijn hoogdagen voor Borgerhout, maar het waren ook écht hoogdagen voor haar. Ze was altijd in voor een grap, maar ze was tegelijkertijd ontzettend professioneel en kritisch. Ook voor zichzelf. Ze ijverde onder meer voor een fietsveilige Turnhoutsebaan en om van deze plek, Spoor Oost, een park te maken in plaats van een parking. Dat park zal er komen”, beloofde Preneel. “In 2019 besliste Stephanie om uit de politiek te stappen, maar Borgerhout heeft ze nooit losgelaten.”

Muziek werd gebracht door de Boho Strings.© Jan Van der Perre

Op het einde nam acteur en Borgerhoutenaar Pieter Embrechts het woord. Hij bracht een tekst die Van Houtven zelf schreef, vlak voor haar overlijden. Daarin moedigt ze iedereen aan om “intens te leven, door uit elke dag het merg te zuigen en je dikke goesting te doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen