De Vlaamse Waterweg

Voorlaatste verhoogde brug over Albertkanaal geplaatst in Herentals

In Herentals hebben De Vlaamse Waterweg en Infrabel de nieuwe hogere spoorbrug geplaatst over het Albertkanaal. Het is daarmee de voorlaatste brug die vervangen wordt om de doorvaarhoogte van de bruggen over het Albertkanaal te verhogen tot 9,10 meter, zodat er meer transport over het water mogelijk is. Begin volgend jaar is de brug in Wijnegem nog aan de beurt.

In Herentals is een nieuwe spoorbrug geplaatst over het Albertkanaal. "De brug lag al een tijdje klaar op het montageterrein vlak naast de bestaande brug en vandaag is die op zijn plaats gelegd", zegt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg. 

Het plaatsen van de brug was een technisch hoogstandje. "Het is een heel indrukwekkende operatie, want je moet weten: de brug bestaat uit 3.200 ton staal, heeft een lengte van 164 meter, is meer dan 10 meter breed en bijna 30 meter hoog. Het is heel indrukwekkend om te zien hoe zo'n brug exact op haar plaats wordt gelegd. Dat lokte ook veel nieuwsgierigen, veel mensen kwamen de invaaroperatie volgen", zegt Stinissen.

Heel wat kijklustigen volgden vanop de fietsersbrug mee hoe de brug geplaatst werd
De Vlaamse Waterweg
Ondertussen hebben 60 van de 62 bruggen de vereiste hoogte zodat hogere schepen over het Albertkanaal kunnen varen
Liliane Stinissen, woordvoerder De Vlaamse Waterweg

Nu de brug geplaatst is, zullen de sporen erop geplaatst worden. Eind november zal dan de wissel van de sporen gebeuren en zullen de treinen over de nieuwe brug rijden. Aansluitend wordt ook de oude brug afgebroken. "Momenteel verhogen we alle bruggen over het Albertkanaal en we zitten in de laatste fase. 60 van de 62 bruggen hebben ondertussen de vereiste hoogte van 9,10 meter. Op die manier kunnen er schepen met vier lagen containers over het Albertkanaal varen en proberen we het verkeer meer over het water te laten gaan, zodat de files op de weg verminderen."

Laatste brug in Wijnegem

De brug in Herentals is dus de voorlaatste brug die verhoogd moest worden. "Nu rest alleen nog de brug in Wijnegem. Die werken zijn gestart en de brug wordt in januari afgebroken. Als dat knelpunt weg is, kan het volledige traject afgelegd worden door schepen met meer lagen containers", aldus Stinissen.

De Vlaamse Waterweg

Meest gelezen