EMIEL MUIJDERMAN

Eerste wagens van uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway van boord gereden

Bergingsbedrijven zijn begonnen met het van boord halen van de auto's van het vrachtschip Fremantle Highway. Vorige maand brak een brand uit op het vrachtschip waarbij zo'n 2.700 auto's vernield werden. De operatie zou zo'n week duren. 

In de nacht van 25 op 26 juli brak op zo'n 35 kilometer ten noorden van het Waddeneiland Ameland brand uit op het schip de Fremantle Highway. Het was geladen met 3.783 auto's en was op weg naar Singapore via Port Said in Egypte. Het schip brandde een week lang uit en er vielen een dode en meerdere gewonden.

Bergingsbedrijven Boskalis en Multraship rondden gisteren hun inspecties af. Zo'n 2.700 wagens op het bovendek raakten beschadigd en gingen verloren. Zo'n duizend voertuigen in de onderste vier dekken zouden nog in goede staat zijn. Die worden de komende week van het schip gereden.

Voor dat kan, moeten ze uit milieuoverwegingen gewassen worden om eventuele vuilaanslag te verwijderen. Dat gebeurt op het schip, waar een mobiele carwash is geïnstalleerd. Die werkt met een gesloten systeem. Het vuile water wordt opgevangen en nadien afgevoerd. 

Deze Mercedes krijgt eerst een wasbeurt vooraleer die het schip mag verlaten.
EMIEL MUIJDERMAN

Na hun wasbeurt worden de auto's op een afgeschermd terrein geparkeerd. Dan bepalen de eigenaars van de lading wat ermee moet gebeuren. Het onderzoek naar de oorzaak van de brand loopt nog. Boskalis en Multraship willen daar nog geen uitspraken over doen, meldt De Volkskrant.

Het schip mag tot 14 oktober in de Eemshaven blijven liggen. Wat daarna met de Fremantle Highway gebeurt, is nog niet duidelijk. 

EMIEL MUIJDERMAN

Meest gelezen