ANALYSE. Onze Genk-wachter na alweer thuismatch zonder zege: “Bij Tolu ontbreekt het heilige vuur”

Zoals het balletje thuis rolt, rolt het normaal nergens. Behalve de jongste maanden in de Cegeka Arena, waar KRC Genk al zes matchen op rij niet kon winnen.

Marnik Geukens

Het contrast is immens met vorig seizoen, toen KRC Genk elf van zijn eerste twaalf thuismatchen won. Een vergelijking die wel een beetje scheef loopt. Omdat het toen uitsluitend om competitiematchen ging, terwijl bij de laatste zes twee play-off-toppers en twee Europese duels zitten.

Coach Wouter Vrancken haalt dan ook terecht aan dat er geen reden is voor een thuiscomplex. Het is niet zo dat de ploeg voor eigen publiek alleen maar vecht tegen zichzelf. Genk creëerde in elke thuismatch aanzienlijk meer doelkansen dan zijn tegenstrever. Kansen afmaken is echter ook een kwaliteit. En nog wel een heel belangrijke. Daarom zal Vrancken meer bezig zijn met de lastige invulling van de nummer 9-positie dan met thuis- en Europese statistieken of een middelmatige competitiestart (7/12). Vooral omdat zijn nummer 1 Tolu Arokodare het al een poos laat afweten. Ook al scoorde hij twee keer tegen Servette Genève, er mag veel meer worden verwacht van de opvolger van Paul Onuachu.

In de tweede helft van vorig seizoen kon Arokodare een vervelende blessure nog als excuus inroepen voor zijn gebrek aan balvastheid en energie. Dit jaar maakte hij de volledige voorbereiding mee. Maar lijkt vooral het heilige vuur te ontbreken bij de imposante dubbele meter. Precies bij een coach, die enorm veel belang hecht aan energie en enthousiasme, heb je dan een probleem.

Maar optie twee Yira Sor werd ook al geen voltreffer. Omdat hij niet de juiste looplijnen aanhoudt, vergeet Sor zijn grootste wapen - zijn duizelingwekkende snelheid - uit te spelen. Waardoor hij voortdurend in situaties komt, waarin vooral zijn gebreken - techniek en overzicht in de korte ruimte - zichtbaar worden. Na een uur probeerde Vrancken tegen Charleroi een derde optie uit. Joseph Paintsil vond wél de ruimte achter de defensie en voetbalde zo wél naar zijn kwaliteiten. Alleen was hij niet koelbloedig genoeg om de bal tegen de netten te leggen.

Probleem is dat Paintsil donderdag tegen Demirspor waarschijnlijk ontbreekt met een schorsing. Iemand anders zal dus de ketchup uit de fles moeten laten floepen. Hoogstens twee weken vooraleer een extra aanvaller de kern versterkt. Het is duidelijk dat Paul Onuachu kandidaat nummer 1 blijft. Maar dat plaatje wordt pas betaalbaar op het moment dat zijn club Southampton, waar hij overbodig is, met de rug tegen de muur komt te staan.

Hopelijk heeft KRC Genk zich op dat moment alsnog verzekerd van de groepsfase van de Conference League. En heeft het een waardig alternatief achter de hand, mocht de comeback van de Gouden Schoen in het water vallen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer