Dubbel zoveel buitenlandse dokters in ons land, artsenvereniging vraagt taalbad

Themabeeld© Shutterstock

Voor het eerst zijn er in België meer dan 10.000 buitenlandse artsen actief. In elf jaar tijd is hun aantal verdubbeld, blijkt uit cijfers van de OESO. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen maandag.

lto
Bron: BELGA

Begin deze eeuw waren slechts 4 op de 100 dokters in het buitenland opgeleid, vandaag zijn dat er al 14 op de 100. Wat opvalt, is dat het niet alleen om een instroom uit buurlanden gaat. Frankrijk (1.620 artsen) en Nederland (1.590) bezetten de eerste twee posities, maar Roemenië moet met 1.558 artsen nauwelijks onderdoen. Ook andere Oost- en Zuid-Europese landen hebben steeds meer artsen in België.

LEES OOK. Kevin De Bruyne geopereerd in AZ Monica: wie is zijn Antwerpse wonderdokter?

Volgens professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB) is het tijd om maatregelen te nemen. Veel van die artsen spreken amper Nederlands. Als het zo doorgaat, zullen mensen straks niet meer bij de dokter geholpen kunnen worden in hun eigen taal. Hij pleit voor het optrekken van de quota voor Belgische studenten geneeskunde en een taaltest voor buitenlandse dokters.

Taalbad

“Het is logisch dat er binnen een eengemaakt Europa een vrijheid van patiënten en dus ook van artsen bestaat”, vindt Dr. Jeroen van den Brandt, voorzitter van Domus Medica. Maar de vereniging wil dat die artsen dan verplicht worden tot een taaltest, net als bij buitenlandse studenten die in België de opleiding geneeskunde willen starten. “Eigenlijk trek je dan iets gelijk.”

Verder moet er meer Europese regulering komen, die over de kwaliteit van ons zorgsysteem waakt. “Roemenië heeft het hoogste aantal afgestudeerde artsen per duizend inwoners, die zich zonder ervaring over Europa verspreiden”, zegt Dr. van den Brandt. Hij wil dat overal dezelfde kwaliteit van opleiding verwacht wordt. “Ik denk dat onze selectie in België misschien te streng is, maar we moeten onze kwaliteit wel hoog houden, ook bij zij-instromers. Dan gaat het om taal, bijscholing en accreditatie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen