Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Ecuador stevent af op tweede ronde in verkiezingen die overschaduwd worden door drugsgeweld

Met bijna driekwart van de stemmen geteld, ziet het ernaar uit dat de presidentsverkiezingen in Ecuador een tweede ronde nodig hebben. Noch de linkse Luisa Gonzalez noch de rechtse Daniel Noboa lijkt genoeg stemmen te halen om de overwinning binnen te halen. Tegelijkertijd overschaduwt het drugsgeweld in het land de verkiezingen.

In Ecuador trokken kiezers gisteren naar de stembus om een nieuwe president en een nieuw parlement te kiezen. Het zijn verkiezingen die vooraf zijn gegaan door drugsgeweld en verschillende moorden op politici, waaronder op de presidentskandidaat Fernando Villavicencio. De kiezers zijn dus op zoek naar een nieuwe leider om het ongeziene geweld in het land te beteugelen. 

BEKIJK - De linkse kandidaat Luisa Gonzalez behaalde nu de meeste stemmen:

Videospeler inladen...

Ondertussen is ongeveer 75 procent van de stemmen geteld. De linkse kandidate Luisa Gonzalez (45) staat aan de leiding met ongeveer 33 procent.

De rechtse kandidaat Daniel Noboa (35), de zoon van een bananenmagnaat, staat tegen de verwachtingen in op de tweede plaats met 24 procent van de getelde stemmen.

Christian Zurita (53), de vervanger van de vermoorde presidentskandidaat Fernando Vilavicencio, haalt met 16 procent de derde plek. Dat is beter dan wat de peilingen voorspeld hadden.

Presidentskandidaat Luisa Gonzalez aan de stembus.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Gonzalez heeft beloofd om 2,5 miljard dollar vrij te maken om de economie van Ecuador te versterken. Noboa heeft zijn campagne gericht op het creëren van jobs en gevangenisstraffen voor ernstige belastingontduiking.

Tweede ronde

Om te winnen heeft een kandidaat 50 procent van de stemmen nodig, of minstens 40 procent met een voorsprong van 10 procentpunten op de eerstvolgende tegenstander. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de Ecuadoranen in oktober dus opnieuw naar de stembus moeten trekken. 

Gonzalez en Noboa zullen in dat geval de strijd aangaan. En dan zou het wel eens kunnen dat Noboa het voor elkaar krijgt. Gonzalez heeft namelijk nauwe banden met de ex-president van Ecuador, Rafael Correa. Op die manier blijft Correa, die in 2020 veroordeeld werd voor corruptie en hier in België woont, invloed uitoefenen op het land. 

Daniel Noboa tijdens een persconferentie.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Als het erop aankomt, zullen kiezers die anti-Correa zijn zich in de volgende ronde daarom achter Noboa scharen. Dat zegt Magaly Rodriguez Garcia, historicus en hoofddocent aan de KU Leuven, vanuit Ecuador. "Volgens politicologen hier zal Gonzalez misschien nog klimmen tot 35 procent van de stemmen, maar is dat de limiet."

"Noboa heeft weinig politieke ervaring en hij is een buitenstaander, maar dat is misschien de reden waarom de Ecuadoranen voor hem kiezen. Ze zijn de klassieke politici beu."

Meest gelezen