© Boumediene Belbachir

Pukkelpop 2023 in cijfers: hoeveel appelflauwtes veroorzaakte Billie Eilish?

Hasselt -

Hoeveel wc-drek spoelden de 66.000 festivalgangers elke dag door? En hoeveel opleggers materiaal nam Billie Eilish mee naar Kiewit? Enkele Pukkelpopcijfers op een rijtje.

Geert Houben en Dirk Jacobs

2: Continu twee MUG-wagens, elf artsen, vier ziekenwagens en een 200-tal hulpverleners hielpen mee om de 36ste Pukkelpop editie vlekkeloos te laten verlopen

3: Al vanaf 3 uur ’s nachts stonden die hardfans aan te schuiven voor de poorten om toch maar zeker op de eerste rij te kunnen postvatten voor Billie Eilish.

© Boumediene Belbachir

3,50: of de prijs voor een pint Cristal.

© Karel Hemerijckx

7: zoveel opleggers had Billie Eilish bij om haar materiaal te vervoeren. Daarbij haar eigen catwalk en een lift die haar op het podium katapulteerde.

17: het aantal Nederlandstalige acts dat we optekenden deze editie.

Tarkastaja, oftewel Clouseau.© Karel Hemerijckx

32: hongertje? Food Wood telde 32 foodtrucks. Samen met de eetstanden had je de keuze uit 180 verschillende gerechten.

LEES OOK. Het duurste en goedkoopste eten van Pukkelpop: restaurantkwaliteit versus frituursnacks

40: een veertigtal fans viel flauw tijdens het optreden van Billie Eilish. Urenlang wachten in de zon na amper wat te slapen, is niet zonder risico. Het Vlaams Kruis bevestigt dat ze in zwijm vielen tijdens het optreden vrijdagavond. Met een appelflauwte werden ze afgevoerd. “De meesten waren na enkele minuten al terug verrezen. Geen noemenswaardige problemen.” Ook een optreden van Joost is blijkbaar niet zonder gevolgen. Zaterdag moesten de hulpdiensten eveneens enkele toeschouwers afvoeren om elders terug op hun positieven te komen.

© Maarten De Bouw

180: Er gingen 180 mama’s tijdens het festival één of meerdere keren langs bij de Milk & Boobsbar van UCLL. Dit leverde 52 liter moedermelk op of gemiddeld 150 ml per afkolfbeurt.

182: In totaal beklommen 182 bands of artiesten het podium, er was ook een virtueel concert.

© Sven Dillen

272: wij hebben ze geteld. Er hingen 272 Pukkelpopvlaggen op het terrein

300: De E-Rena was een schot in de roos. Meermaals was het full house met 300 gasten voor de AI talks van de UCLL rond Chat GPT en de Graphic Novel.

722: De Lost & Found telde zondagavond 722 verloren voorwerpen. Portefeuilles, GSM’s en zonnebrillen voeren de ranglijst aan. Ook één boek: 400 brieven van mijn moeder.

1.434: Zoveel Pukkelpotten of wc’s waren er op het terrein, de campings en langs servicewegen. Samen goed voor 1.800.000 liter smurrie. Wie dat allemaal afvoert? Familiebedrijf DSSV – Transpo Daniëls uit Heusden-Zolder: in grote containers wordt dat afvalwater bewaard en nadien weggevoerd. Of dat nooit eens misloopt? “Nieuwe chauffeurs zijn pas echt ingewijd als ze een keer helemaal onder de smurrie hebben gezeten.” Lees hier meer.

© Sven Dillen

1.500: Hulpdienst Het Vlaamse Kruis kreeg dagelijks gemiddeld 1.500 klanten over de vloer. Hittegerelateerde problemen en maag- en darmklachten voeren de rangschikking aan. Van wespen was er dit jaar amper sprake. “Een rustige editie”, klinkt het.

2024: Pukkelpop vindt volgend jaar van donderdag 15 tot zondag 18 augustus plaats op de u welbekende weide.

11.000: met 10.000 fietsen in de enorme stalling tegenover de kerk van Kiewit en nog eens goed 1.000 in de Berkenlaan werden fietsers behoorlijk bediend. Al denken de goed 100 eigenaars die hun fiets foutparkeerden en zagen ‘weggetakeld’, daar wellicht anders over. Grootste probleem was dat ze pas de dag later hun ros terugkregen. Hasselts burgemeester Steven Vandeput erkent dat er ook een ruimere stalling aan de ‘kant Hasselt’ bij moet, tegen editie 2024. Zij die met de auto kwamen, waren met zo’n 10.000 per dag.

20.0000: zoveel Pukkelpoppers spoorden met de trein richting festival. Maandag tuffen er ook evenveel weer naar huis. “Het ‘nieuwe’ gratis ticket dat De Lijn voorzag van en naar de stations, werd 6.500 keer gedownload”, zegt Marco Demerling van De Lijn. “De nacht- en pendelbussen richting Hasselt-centrum werden goed 6.000 keer per dag gebruikt.”

40.000: of bij benadering het aantal kampeerders dat een tent optrok op een van de twee Pukkelpopcampings.

66.000: zoveel bezoekers moet je elke dag soigneren op een uitverkocht Pukkelpop.

250.000 m²: de grootte van het festivalterrein. Voor wie graag in voetbalvelden telt: het zijn er 50 stuks.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer