FraudeFraude

Bezieler 3x3 basketbal Nick Celis nationaal en internationaal geschorst wegens fraude

Nick Celis.© belga

Twee jaar nadat De Standaard grootschalige fraude heeft blootgelegd bij kwalificatiewedstrijden van de 3x3 Lions voor de Olympische Spelen, heeft de nationale en internationale basketbalfederatie teamleider Nick Celis geschorst. Ook ex-ploegmaats Thierry Mariën en Anthony Chada staan aan de kant.

Heleen Debeuckelaere, Bart Lagae en Patrick Ceulemans

Basketbal Vlaanderen en Basketball Belgium hebben tuchtstraffen uitgesproken tegen drie voormalige spelers van het Belgische 3x3 team. Teamleider en bezieler van het project Nick Celis wordt voor drie jaar geschorst omdat hij heeft geknoeid met fictieve toernooien in aanloop van de Olympische Spelen in Tokio. Ook ploegmaat Thierry Mariën wordt drie jaar geschorst. Een derde speler, Anthony Chada, staat anderhalf jaar aan de kant. Hij was in de beginperiode betrokken, maar ging niet mee naar Tokio. Gezien de ernst van de zaak heeft de internationale basketbalfederatie Fiba de schorsing van de drie Belgische basketballers overgenomen. Daardoor kunnen ze ook in het buitenland niet aan de slag.

De Vlaamse basketbalbond bevestigde de schorsingen maandag in een mededeling maar onthield zich van commentaar. Naar Nick Celis loopt ook een strafonderzoek dat nog niet is afgerond. Het was dankzij inzage in het strafdossier dat Basketbal Vlaanderen en Basketball Belgium een tuchtrechtelijke procedure konden voeren.

Het onmiddellijke gevolg van de beslissing is dat Celis, die al niet meer mocht aantreden met de nationale ploeg, de 3x3 Lions, voorlopig ook niet meer mag meespelen met Antwerp TOPdesk. Van dat team, dat zich de voorbije jaren naar de wereldtop werkte, is hij de stichter. Vorige week stond Celis nog op de dertiende plaats op de individuele 3x3 wereldranking. Hij was daarmee de best gerangschikte Belg. Door de schorsing is Celis al zijn individuele punten op de wereldranking kwijtgespeeld.

Spooktoernooien

De 3x3 Lions verrasten vriend en vijand toen ze tijdens de Olympische Spelen in Tokio in 2021 op een zucht van de bronzen medaille eindigden. Maar het succesverhaal van de Lions en de splinternieuwe basketbaldiscipline 3x3 – waarbij drie spelers het op een half basketbalveld tegen drie anderen opnemen (in plaats van het klassieke vijf tegen vijf) bleek gestoeld op fraude. Uit informatie die De Standaard in handen kreeg, bleek dat de 3x3-basketbalploeg eigenlijk niet had mogen deelnemen aan de kwalificatiematchen voor de Spelen.

Om genoeg punten te sprokkelen om toegang te krijgen tot de kwalificatiematchen, organiseerden de Lions tussen 31 augustus 2019 en 30 oktober 2019 fictieve toernooien. In totaal werden 27 toernooien die nooit hadden plaatsgevonden ingegeven op de website van de Fiba. Tijdens het onderzoek bleek dat Celis, als bezieler van de 3x3 in België, verschillende Belgische spelers had benaderd om de onlinefraude mogelijk te maken.

Onderzoek parket

Het parket van Antwerpen opende na de onthullingen een onderzoek naar de fraude, dat nog steeds loopt. Kort na de onthullingen in augustus 2021 bleek ook dat de internationale federatie Fiba al maanden eerder op de hoogte was gebracht van de fraude. Maar ‘tenzij er bewijs van een overtreding van de regels wordt geproduceerd, zal de Fiba deze zaak niet verder onderzoeken, noch verdere commentaar geven’, liet de federatie toen weten.

De Belgische Basketbalfederatie opende daarop zelf een onderzoek naar de feiten. Een tijdlang leek er niet veel veranderd. Celis en zijn kompanen bleven het mooie weer maken met de populaire nieuwe sport. In 2022 was Celis als ster van Team Antwerp TOPdesk nog een graag gezien gezicht tijdens het wereldkampioenschap 3x3 in zijn thuisstad. Sindsdien lijkt de liefde bekoeld.

In mei werd Celis opzijgezet voor nieuw talent bij de nationale ploeg. Eerst leek die beslissing gemaakt te zijn op basis van sportieve criteria, maar diezelfde dag bleek dat alle spelers die genoemd werden in het fraudedossier voorlopig niet geselecteerd kunnen worden voor de Lions.

‘Een zuivere en eerlijke sportbeleving staat altijd voorop bij de basketbalfederaties’, klinkt het in een gezamenlijke mededeling van Basketbal Vlaanderen en Basketball Belgium. ‘We betreuren wat is gebeurd, maar onze brede sportieve werking staat of valt niet met enkelingen. Integriteit, fairplay en vertrouwen zijn en blijven onze kernwaarden.’