postuum Zuster Monica

Zuster Monica is overleden

Monica Van Kerrebroeck in 2011.© Frederiek Vande Velde/id

Monica Van Kerrebroeck, beter bekend als zuster Monica, is zondag overleden. De voormalige schooldirectrice zetelde in het Vlaams Parlement en de Gentse gemeente­raad, en werd ook populair door televisieprogramma’s als Recht van antwoord met Goedele Liekens.

Bart Moerman

Zuster Monica overleed zondag in het woonzorgcentrum in Zaffelare waar ze de jongste jaren verbleef. Van Kerrebroeck was afkomstig van Gentbrugge. Haar vader was onderwijzer, haar moeder huisvrouw. Op haar 21ste trad ze in bij de Zusters van Liefde in de Molenaarssstraat, waar ze meehielp in het rusthuis. Ze ging in Leuven geschiedenis studeren, en gaf les in Ten Doorn in Eeklo.

Van 1980 tot rond 2000 was ze directrice van Sint-Bavo in Gent, de meisjesschool bekend om haar groene uniformen. Daar stond ze bekend om haar kordate, directe stijl. Oud-leerlingen vertellen dat ze heel nauw toekeek op het correcte dragen van de uniformen en op de levensstijl van de leerlingen: zo durfde ze die zelfs uit de Gentse cafés slepen, werd verteld.

Ze stapte in 2000 in de politiek en raakte meteen verkozen in de Gentse gemeenteraad. Van 2004 tot 2009 zetelde ze ook in het Vlaams Parlement. Ze groeide uit tot een bekend gezicht, ook al door haar televisieoptredens in De slimste mens ter wereld en als jurylid van Goedele Liekens Recht van antwoord. Ook in 2006 werd ze verkozen. Toen ze lymfeklierkanker kreeg, verdween ze uit de Gentse gemeenteraad. In 2012 stond Van Kerrebroeck nog eens als lijstduwer op de gemeenteraadslijst, maar ze zetelde niet meer.