Stakingsvrees zorgt voor flinke stijging Europese gasprijs 

Bij Woodside Energy Group en Chevron bereidt het personeel zich voor op een staking. Hierdoor sprong de Europese gasprijs op maandagmorgen de hoogte in. Dat meldt Business Insider. Ondertussen is de prijs opnieuw wat gezakt.

Waarom is dit belangrijk?

Woodside Energy Group en Chevron zijn samen goed voor zo’n 10 procent van het wereldwijde LNG-aanbod. De TTF-prijs, die dient als een benchmark voor de prijs van vloeibaar gemaakt gas, steeg in anticipatie op de werkonderbrekingen een kleine 18 procent: tot 40,7 euro. Op het moment van schrijven was de prijs opnieuw lichtjes gezakt tot 38,35 euro.

Ingezoomd: De vakbonden van Woodside Energy Group lieten de leidinggevende weten dat ze tot woensdag de tijd hebben om in te gaan op de eisen van de werknemers. Daarna zullen ze overgaan tot stakingen. De werknemers willen volgens de Financial Times hogere lonen en een verhoogde werkzekerheid. Bij Chevron zouden er al sinds vrijdag gesprekken lopen.

  • Australisch gas komt zelden rechtstreeks op de Europese markt terecht. Analisten van ING stelden dat de arbeidsonderbrekingen van lange duur
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer