Britse verpleegkundige Lucy Letby veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf na moord op 7 baby's

In het Verenigd Koninkrijk is de verpleegkundige Lucy Letby veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Dat heeft een Britse rechtbank beslist. Ze werd veroordeeld voor de moord op 7 baby's en de poging tot moord op 6 andere baby's. Ze maakt geen kans om vervroegd vrij te komen.

"Het was een wrede, uitgedachte en cynische vorm van kindermoord", zei de rechter van een Britse rechtbank. Een misdaad waarvoor Lucy Letby, de verpleegkundige van een Brits ziekenhuis, nooit meer zal vrijkomen, zo werd zopas beslist.

Letby werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op 7 pasgeboren baby's en de poging tot moord op 6 andere pasgeboren baby's.

Wie is Lucy Letby?

Letby is een 33 jaar oude verpleegkundige. Ze werkte in een ziekenhuis in het noordwesten van Engeland, op de afdeling neonatologie, waar zieke en vroeggeboren baby's worden behandeld. Daar heeft ze in 2015 en 2016 zeven pasgeboren baby's vermoord, vijf jongens en twee meisjes.

Letby vermoordde de kinderen onder meer door lucht in hun bloedstroom te injecteren, waardoor soms hun middenrif brak. Ook diende ze soms insuline toe zonder dat dat nodig was, of voedde ze de baby's onder dwang melk.

Letby was niet aanwezig in de rechtbank voor de uitspraak. Ze zou dat volgens verschillende bronnen geweigerd hebben. De Britse premier Rishi Sunak heeft al gezegd dat hij de wet wil veranderen, zodat veroordeelden verplicht de zitting in de rechtbank moeten bijwonen.

Letby kan geen aanspraak maken op vervroegde vrijlating. Ze zal de rest van haar leven in de gevangenis doorbrengen.

Lucy Letby

In 2016 trok het ziekenhuis waar de verpleegkundige werkte aan de alarmbel: er was een veel te hoog aantal sterfgevallen op de afdeling neonatologie dat niet te verklaren viel. Alle sporen wezen in de richting van Letby, maar uiteindelijk duurde het nog tot 2020 vooraleer ze aangeklaagd werd. 

Na een van de arrestaties vond de politie briefjes in haar huis waarop ze onder meer geschreven had: "Ik heb ze met opzet vermoord, omdat ik niet goed genoeg ben om voor hen te zorgen. Ik ben kwaadaardig, ik heb dit gedaan." Volgens de rechtbank is dit een letterlijke bekentenis, van een volgens hen "koude, wrede en berekende leugenaar."

Het briefje van Lucy Letby
Cheshire Constabulary

Meest gelezen