Onder meer Cristina Valido van de Canarische partij kwam al praten met koning Felipe.© EPA-EFE

Spaanse koning start maand na verkiezingen gesprekken over regeringsvorming

Ongeveer een maand na de parlementsverkiezingen in Spanje is de Spaanse koning Felipe VI gestart met de consultaties over de regeringsvorming. Hij ontving maandag de eerste partijleiders in zijn residentie in Madrid, meldt het paleis. Bedoeling is om tegen dinsdag een individueel gesprek te hebben gehad met zeven politici.

gjs
Bron: BELGA

Sommige regionale partijen, waaronder de Catalaanse separatisten, weigerden volgens Spaanse media een gesprek te hebben met de monarch, hoewel ze een belangrijke rol spelen bij de vorming van de regering.

Felipe ontmoet dinsdag de belangrijkste politici: interim-premier Pedro Sánchez van de socialistische partij PSOE en oppositieleider Alberto Núñez Feijóo van de conservatieve Partido Popular (PP). Daarna zou hij aan een van de twee kunnen vragen om een regering te vormen.

Winnaar

De PP haalde 136 zetels binnen en won zo de verkiezingen in juli. De partij bleef daarmee echter ver onder de absolute meerderheid van 176 zetels, zelfs met de steun van het extreemrechtse Vox, dat 33 zetels binnenhaalde en de enige potentiële bondgenoot is. Omdat Vox ook heel wat zetels verloor, is het volgens Spaanse media onwaarschijnlijk dat Felipe Feijóo zal vragen om een regering te vormen.

De socialisten van premier Pedro Sánchez eindigen op de tweede plaats, met 122 zetels. Zijn kansen lijken groter te zijn, omdat hij steun krijgt van het linkse blok en verschillende kleinere regionale partijen. Hij zou echter ook de partij van de Catalaanse separatist Carles Puigdemont, Junts per Catalunya (JxCat), achter zich moeten zien te krijgen. Die partij heeft zich de afgelopen jaren systematisch tegen de linkse regering verzet.

Als er geen regering kan worden gevormd, zullen er in Spanje tegen het eind van het jaar of uiterlijk begin volgend jaar opnieuw verkiezingen zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer